Poljoprivrednici najavljuju novi protest

Predstavnici sedam uduženja poljoprivrednika saopštili su da će pokrenuti „opšti“ protest na teritoriji cele zemlje nezadovoljni ispunjenjem zahteva i komunikacijom sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Marinovićem.Odluku su donela udruženja: „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački Ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i “ Severni Banat“ Kikinda.

Razlozi protesta su, kako je istaknuto, to što nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka. Saopštenje prenosimo u celosti…

,, Nakon ne ispoštovanog dogovora sa sastanka 05.06.2024. sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandrom Martinović,predstavnicima ministarstva finansija i uprave za agrarna plaćanja da će sazvati novi sastanak kako bi nas informisali o realizaciji dogovorenih zahteva od prošle godine, mi i dalje nismo dobili ogdgovor na mail koji je poslat za zahtev za naredni sastanak. Shodno tome naš zaključak je da novi sastav ministarstva izbegava odgovore i ne rešava u dogovorenom roku ono što je potpisano i dogovoreno do sada.

Kod nas poljoprivrednih proizvođača nepoštovanje date reči znači prevara dok se to u politici možda zove drugačije. U slučaju da se ne ispoštuju dogovoreni zahtevi moraćemo po starom receptu pregovarati sa onima koji su odgovorniji, stručniji i koji će imati više sluha da štite Srpsku poljoprivredu i rešavaju probleme kojih ima i previše.

7 Udruženja je jednogolasno donelo odluku da se na obmane neće ćutati i da ćemo protestima opet ići do rešavanja problema u poljoprivredi.

Razlozi protesta su:

-17000 dinara za sertifikovano seme

-upis parcela na osnovu izjave- po drugom osnovu

-100000 dinara za junice

-stopiranje nekontrolisanog uvoza mleka

-regulisanje robne berze

Ovom prilikom svim poljoprivrednicima želimo uspešnu žetvu ozimih useva a nakon toga pozivamo sve koji su nezadovoljni i koji žele da se ispoštuje dogovoreno na OPŠTI PROTEST na teritoriji cele Srbije.

Požarevac, 16.06.2024.

Srdačan pozdrav,

Poljoprivredna Udruženja:”Stig” Požarevac, “Naše mleko”,”Složni Pidikanci” Bavanište, “Brestovački Ratari”,”Spas i opstanak Zapadne Srbije”,”Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja”,” Severni Banat” Kikinda

Shodno tome, kako je navedeno „zaključak je da novi sastav Ministarstva poljoprivrede izbegava odgovore i ne rešava u dogovorenom roku ono što je potpisano i dogovoreno do sada. U slučaju da se ne ispoštuju dogovoreni zahtevi moraćemo, po starom receptu pregovarati sa onima koji su odgovorniji, stručniji i koji će imati više sluha da štite srpsku poljoprivredu i rešavaju probleme kojih ima i previše“, navedeno je u saopštenju, ali nije precizirano kada bi protest trebalo da počne, kao ni mesta protesta. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *