Poljoprivrednici ,,lakše,, do traktora

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine raspisati program podrške za kupovinu mehanizacije.

Traktor, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Poljoprivrednici će uskoro moći da kupe traktor uz podršku države. Budžet će subvencionisati do 50 odsto kupovinu novog traktora sklopljenog u Srbiji. To znači da će upola cene moći da kupe MTZ “belorus”, ali i neki od indijskih modela “mahindra”, “tafe”, IMT, “solis” i kineski YTO. Svi se oni montiraju u našoj zemlji.

Detalji programa još nisu poznati. Kako stvari sada stoje, najverovatnije će postojati gornji limit odobrene subvencije. Zna se da će se podržavati kupovina traktora do 81 konjske snage. Do novog traktora poljoprivrednici su mogli da dođu kroz IPARD program, kada je podrška iznosila od 30 do 35 odsto. Sličnu pomoć mogli su da ostvare i mladi poljoprivrednici kroz raniji program.

Subvencionisaćemo traktore koji se više od 50 odsto sklapaju u Srbiji – čuli smo u Ministarstvu poljoprivrede. – Javni poziv će biti raspisan do kraja godine. Ovo će biti najpovoljniji uslovi za kupovinu novog traktora.

Proizvođači se raduju najavljenom programu. Uz podršku će i oni imati više posla.

– Za nas je najavljeni javni poziv veliki korak – kaže Dragoljub Švonja, direktor “Agropanonke”. – Očekujemo da vidimo detalje. Najverovatnije će biti propisan limit i od toga će zavisiti koliki udeo cene će se subvencionisati. Beloruski MTZ te snage je najskuplji, pa može da se desi da podrška bude do 40 odsto. U slučaju većine drugih će to verovatno biti polovina cene. Taj beloruski model, koji bi ulazio u program, košta malo više od dva miliona dinara. Svaka pomoć je dobrodošla i znači i poljoprivrednicima i nama proizvođačima. Ove godine ćemo prodati 1.900 traktora, zbog IPARD programa, a godišnje u proseku prodamo 1.500 komada.

Poljoprivrednici priznaju da nam njive oru mašine u poznim godinama. I da bi im dobro došle nove. Veruju, međutim, da bi im prava podrška bila – jeftinije gorivo.

– Mehanizacija jeste dosta stara i nije loše omogućiti jeftinije traktore, ali ima i prečih stvari – smatra Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika. – Mi čekamo da se isplati sve što je obećano ove i što se duguje iz prošle godine. Mera od koje bi imali vajde i mali i veliki, na jugu i na severu zemlje, jeste jeftinije gorivo za poljoprivrednike. Mehanizaciju treba podmladiti, ali problem naše poljoprivrede je to da oni kojima je to najpotrebnije najčešće nisu kreditno sposobni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *