Stočarstvo Tehnologije Vesti

Poljaci žele da zabrane GMO u stočnoj hrani

Dok je u Evropskoj uniji GMO u proizvodnji stočne hrane dozvoljen, Poljska je prva država koja namerava da s tom praksom prekine na živinarskim farmama.

Ova izmena trebalo bi da stupi na snagu od januara naredne godine, ali proizvođači mesa se protive toj nameri i traže da se od nje odustane jer bi takav prelaz doneo rast troškova zbog čega bi mnoge kompanije mogle da obustave proizvodnju.

Inače, još pre pet godina na evropskom tržištu bilo je registrovano više od 50 GMO proizvoda koji se mogu koristiti u hrani za životinje. U julu prošle godine Evropska komisija odobrila je korišćenje genetski modifikovanog kukuruza za hranu i stočnu hranu koje će važiti deset godina.

Poljski proizvođači sada upozoravaju na ogromne gubitke koje bi takva odluka mogla da izazove, navodi portal „All About Feed ”, podsećajući da je poljska vlada još u novembru prošle godine usvojila izmene Zakona o hrani za životinje, prema kojima će proizvodnja, marketing i upotreba hraniva koji sadrže GMO biti zabranjeni, i to bez prelaznog perioda.

Deset poljoprivrednih udruženja u zajedničkom pismu ističe da je odluka doneta bez prethodnih konsultacija s kompanijama i na veliko iznenađenje budući da je, prema ranijim propisima, korišćenje GMO u hrani za životinje bilo dozvoljeno, i to do 2027. godine. Živinarski sektor bi, kako se predviđa, mogao da bude u velikim problemima jer ne postoji adekvatna zamena za GM sojinu sačmu. Hrana čini oko 70 odsto troškova u živinarskoj proizvodnji.

Prema mišljenju analitičara, ova odluka mogla bi da bude opasnost i za celokupno evropsko tržište budući da je Poljska najveći izvoznik pilećeg mesa. Na druga tržišta plasira i 50 odsto svoje proizvodnje. U apelu deset najvećih kompanija se navodi i da se još od pandemije proizvođači bore s rastućim troškovima, a sada i sa nelojalnom konkurencijom koja stiže iz Ukrajine, budući da se dosta piletine od početka sukoba uvozi iz te zemlje.

Naime, poljoprivrednici u Poljskoj poslednjih meseci sve više negoduju zbog nelojalne konkurencije iz Ukrajine. Početni entuzijazam da će Poljska biti samo tranzitna ruta za ukrajinsku hranu do evropskog tržišta brzo je splasao. Velike količine jeftinih žitarica iz ukrajinskih silosa završile su upravo na njihovom tržištu, oborivši do minimuma cene domaćih ratarskih proizvoda.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski nedavno je izrazio zabrinutost zbog ovakvih prilika u svojoj rodnoj zemlji i rekao da bi EU trebalo da revidira svoj sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom i uvede uvozna ograničenja za određene prehrambene proizvode. Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *