POKRENUT PORTAL E TURISTA

U Vrnjačkoj Banji je označen početak primene novog Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, koji će sadržati podatke o svim objektima za smeštaj i ugostiteljske usluge u Srbiji. Predstavljanju portala „E-turist“ prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da je ovo korak napred u procesu digitalizacije i početak uvođenja reda u sivu zonu turizma.

E-turista će sadržati podatke o svim objektima za smeštaj i ugostiteljske usluge u Srbiji i omogućiti da se preko interneta prijave gosti, obračunaju boravišne takse, zatraži kategorizacija objekta. Za sada sistem testiraju zaposleni u šest lokalnih samouprava, a od aprila će biti dostupan ugostiteljima i vlasnicima privatnih smeštaja.Koliko ima i kakav je privatan smeštaj u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vrnjačkoj i Sokobanji i na Zlatiboru videće se na portalu E-turista. Trenutno se unose podaci, a od aprila će ugostitelji i vlasnici objekata bez posrednika prijavljivati goste.

“Rešavamo problem nepoznavanja i nepoznanice koliko imamo gostiju u Vrnjačkoj Banji, da li su svi oni prijavljeni i evidentirani. Danas rešavamo problem vama koji morate pešice da nosite podatke o svakom gostu, koji morate da prijavljujete u MUP stranca”, kaže predsednik opštine Vrnjačka banja Boban Đurović. 

U Vladi se nadaju da će lakši i jeftiniji sistem smanjiti sivu zonu. Na kraju, i da se i stan na dan izdaje legalno. “Imamo između 25 odsto i 30 odsto takozvane sive zone koju ne možemo da nikako da uhvatimo. Tako da će ovaj projekat omogućiti da imamo potpuno realnu sliku i o broju turista i o deviznom prilivu”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

“Omogućavamo sistem u kome vi više ne treba da idete od šaltera do šaltera i ja očekujem zaista da ovo omugući vama da mnogo lakše radite, nama da imamo mnogo lakši uvid i turistima da imaju jednu kompletnu sliku Srbije kao zaista jednog uređenog, bezbednog sistema”, navela je predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Zvanična statistika za ovu godinu kaže da će Srbija imati oko 10 miliona noćenja turista i devizni priliv veći od milijardu i 400 miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *