,,Lakše,, prijave za subvencije, uz strogu kontrolu korišćenja tih sredstava

Predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić sastala se danas u Vladi Srbije sa predstavnicima poljoprivrednika.Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi eAgrar, pogotovo prijavljivanja onih zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije, s obzirom na to da se ova tema pokrenula na prethodnom sastanku premijerke i poljoprivrednika krajem prethodne godine.

Sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja su tokom sastanka pređeni detaljno svi koraci procesa – od prijave za subvenciju, pa sve do same isplate.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove vlade i biti spreman za dalje procedure, tačnije izmene i dopune zakona koje su neophodne.

Takođe, vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum.

Brnabić je istakla da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku, a to je da u najvećoj mogućoj meri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu korišćenja tih subvencija sa druge strane.Ona je rekla da je svaki predlog koji dolazi od poljoprivrednika izuzetno koristan, te da su ovakvi konstruktivni sastanci jednako značajni za Vladu, koliko za same poljoprivrednike.Dogovoreno je da će se sastanci u ovom formatu nastaviti i u narednom periodu. Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Nedeljko Savić iz Udruženja Stig iz Požarevca rekao je posle  završenog višečasnovog sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić da je postignut dogovor da neće biti formirana Poljoprivredna komora, kao i da će Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta za koje do sada nisu dobijali subvencije.

On je dodao da su se premijerka i ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković složile da neće biti osnovana Poljoprivredna komora.

Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi eAgrar, pogotovo prijavljivanja onih zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije i dogovoreno je da će u roku od 45 do 60 dana, kada bude formirana nova Vlada, biti promenjen Zakon koji će omogućiti da uz pomoć predloga izjave te parcele ubace.

On je objasnio da će biti raspisan javni poziv za te parcele i dodao da je novina da će novim zakonom biti propisano da vlasnici zemljišta koji ne obrađuju zemljište, budu u obavezi da sklapaju ugovor sa zakupcem tog istog zemljišta.

,,Biće ne ugovori, nego predlog izjave i te izjave moraće da budu overene kod notara, znači izjava od strane nas za parcele koje ne možemo da ubacimo usled nerešenih pravnih osnova ili problema, overene našim i potpisom notara,, – rekao je Savić.

On je objasnio da do sada nisu mogli da ih ubacuju zbog problema, međutim sada će imati tu mogućnost i biće poseban javni poziv.

,, Dobićemo formu izjave da se pisanom odgovornošću obavezujemo da radimo te parcele i da ćemo na iste imati pravo da naplatimo subvenicje koje nam pripadaju – kazao je on.

Savić je rekao da su na sastanku bila pristna samo Udruženja koja su stala iza zahetva i tražila sastanke sa ministrkom i premijerkom.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković izjavio je da jedna od tema sastanka bile i neisplaćene subvencije poljoprivrednicma za 2023. godinu.Prema njegovim rečima, ministrarka je rekla da poljoprivrednici kojima nisu isplaćene subvencije, mogu da očekuju uskoro isplatu.

Što se tiče pogodnosti za cenu goriva, ostaje umanjena cena na NIS-ovim pumpana od 179 dinara po litru, a na ostalim pumpama po tržišnoj ceni uz refakciju od 50 dinara.Kako je dodao, teme narednog sastanka biće povezivanje gazdinstava i nastavak razgovora oko cene goriva.

Na sastanku su prisutni predstavnici Udruženja Stig, Udruženja Naše Mleko, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja složni Pidikanci, Udruženja Brestovački ratari, Udruženja Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice. foto Tanjug,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *