Počeo Zimski popis ptica vodenih staništa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i ove godine, od 9. do 31. januara, organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC).

Iz ovog društva pozivaju zainteresovane građane da uzmu učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine.

– Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima. Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bismo održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke – kaže Marko Šćiban iz DZPPS-a, koordinator ovog popisa.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

– Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dodatno, u decembru je održano četiri, a tokom januara biće organizovane još četiri terenske i teorijske obuke za sve zainteresovane (Požega, Deronje, Niš, Sombor). I bez obuke, dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost – dodaje Šćiban.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija „Wetlands International“. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 12. do 15. januara, a tokom celog perioda dokumentovaćemo i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Ukoliko ste zainteresovani da doprinesete zimskom popisu ptica, dobrodošli ste. Za detaljna uputstva pišite na imejl adresu iwc@pticesrbije.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *