Počelo prijavljivanje za takmičarsku izložbu proizvoda od maline

Druga takmičarska izložba proizvoda pod nazivom „Crveno zlato Srbije” biće održana 9. jula na Promenadi u Vrnjačkoj Banji, a prijave su u toku.

Cilj izložbe je promocija i izgradnja srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću i unapređenje prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda.

Pozivaju se poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojednici i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača iz poljoprivredno-prehrambenih škola, instituta i fakulteta da prijave svoje proizvode.

Prijava za učestvovanje na takmičenju traje od 21. juna do 4. jula 2024. godine i vrši se elektronski, putem LINKA.

Prijava podrazumeva dostavljanje proizvođačke specifikacije koja sadrži:
1.) naziv proizvoda, kao i trgovačko ime, ako ga proizvod ima
2.) navođenje postupka proizvodnje
3.) podatke o vrstama koja se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi
4.) osnovne uslove kvaliteta i izveštaj o izvršenom ispitivanju kvaliteta (ukoliko ga proizvod ima)
5.) podatke iz deklaracije u skladu sa pravilnikom i propisom kojim se uređuje deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane

Uz prijavu je potrebno dostaviti i fotografiju upakovanog proizvoda.

Komisija za ocenu prozvoda obaviće selekciju proizvoda koji će ući u dalje takmičenje i biti izloženi na štandovima na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Kriterijumi za ocenu proizvoda su senzorne karakteristike, inovativnost proizvoda i pakovanje.

Organizatori manifestacije su Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Poljoprivredni i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Tehnološki fakultet u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Institut za voćarstvo u Čačku, Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS), Institut za ekonomiku poljoprivrede, Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu i udruženja „Prva brazda“ i „Novoselac“ uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, na imejl mmaslovaric@ipn.bg.ac.rs, sutvic@ipn.bg.ac.rs, scolic@ipn.bg.ac.rs, jivanovic@ipn.bg.ac.rs, ili na telefon 011/275-16-22.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *