Pašnjaci moraju biti za stoku

 Predstavnici Udruženja „Agroprofit“, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, juče su se, u susret  Danu stočara, sastali kako bi sumirali aktivnosti i dostignuća ostvarena između ovog i prošlogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Na skupu su im se pridružili i predstavnici delegacije Češke Republike, a razgovaralo se o važnosti saradnje struke i uzgajivača.

,,S gostima smo razmotrili mogućnost saradnje i govorili o obnovi naše genetike, budući da je Češka u ovoj oblasti visoko kotirana. Pokazala je da se, kada ima struku uz sebe, u stočarstvu mnogo toga može postići. Mi smo u okviru tovnog govedarstva ostvarili velike rezultate i možemo biti zadovoljni. Trenutno imamo 25.000 krava, a kada smo počeli, 2010. godine, imali smo svega 457 grla. Naši stočari su u međuvremenu naučili kako se gaji tovna rasa, a sada nam predstoji da se izborimo za pašnjake, tačnije, da se stočarima omogući da na njima napasaju grla, a ne da ih kose i preoravaju.,, istakao je predsednik „Agroprofita“ Čedomir Keco. –

Goveda 880

Na sastanku su uručena specijalna priznanja Udruženja „Agroprofit“. Zaslužili su ih Magdolna Fekač, koja na farmi uzgaja 130 grla, Adam Bugar, pošto je prvi lansirao dostavu svežeg junećeg mesa na kućnu adresu, i Petar Bratić, čija porodična kompanija „Angus premium“ uzgaja oko 800 grla i na tržište plasira takozvanu junetinu zamrznutu na suvo, proizvod koji je već potvrđen kao najbolji u regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *