Paprika na otvorenom mesnatija od plasteničke

četvrtak, 28. maja 2020.

Jedan od najvećih proizvođača povrća iz Kolovrata kod Prijepolja, Njegoš Stojadinović, i pored aktuelne situacije neće smanjiti ovogodišnju porodičnu proizvodnju paprike, kupusa, krompira, jer, kako kaže, za povrćem dobrog kvaliteta uvek ima tražnje.

Njegoš je odlučio da ovih dana zasadi gotovo tri hiljade sadnica paprika više nego prošle godine, i to hibridne sorte superior, koju već deceniju plasira u okolne gradove, ali i na sever Crne Gore i u Nemačku.

Njegoš Stojadinović otkriva da ima sistem za navodnjavanje, traktor sa 12 priključaka, freze,  plugove, prikolice, brazdače, vadilice, sadilice i da sve to utiče na prvoklasan rod povrća.

Da bi stigao da posadi papriku na hektar i po, odmah potom i kupus za koji sam sprema rasad, krompir, obrao maline, sve na oko četiri hektara zemlje pod zakupom, ne može bez pomoći sezonskih radnika.

Pomažu mu i brat i roditelji koji su, kaže majka, do pre desetak godina imali vrt samo za sopstvene potrebe.

Zimi, kad se odmaraju od povrća, Stojadinovići sakupljaju brezove grančice za metle, ne razmišljajući o plasteničkoj proizvodnji.

Tajna je u velikom strujanju vazduha, pa je paprika, na primer, svežija i mesnatija ali istog kvaliteta kao ona iz plastenika koja je, ipak, tanja.

Zato se u tom kraju ljudi većinom opredeljuju za uzgoj na otvorenom.

Očekuje da će u septembru ubrati, kao i ranijih godina, oko 30 tona paprike za već ugovorene kupce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *