Pamukova sovica ugrožava papriku, paradajz, postrnu boraniju i kukuruz šećerac

pamukova sovica u u sevima

Pamukova sovica može naneti velike štete usevima. U narednim danima očekuje se masovno piljenje gusenica. Predložena zaštita 

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera).

pamukova sovica

Vizuelnim pregledom useva registruje se prisustvo položenih jaja te štetočine. U zavisnosti od lokaliteta i useva razlikuje se i procenat biljaka sa položenim jajima koji se na pojedinim parcelama kreće i do 80. U narednim danima očekuje se masovno piljenje gusenica koje mogu naneti velike štete usevima.

Trenutno su najugroženiji usevi paprike, paradajza, postrne boranije i kukuruza šećerca.

Pamukova sovica i zaštita useva

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i ukoliko se uoči njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida:

zastita od pamukove sovice

Na pojedinim parcelama paprike i kukuruza šećerca pregledom je uočeno i prisustvo položenih jajnih legala kukuruznog plamenca(Ostrinia nubilalis). Navedeni insekticidi za suzbijanje pamukove sovice delovaće i na suzbijanje kukuruznog plamenca.

S obzirom da je u toku berba pojedinih useva ili se ona očekuje u narednom periodu prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. Izvor: PIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *