Pad cena žitarica

Radnu nedelju na izmaku na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.Iako su cene na tržištu nastavile pad, ostvareni promet preko Produktne berze je za 661,07 dosto veći od prošlonedeljnog i iznosio je 2.854 tona robe. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 64.375.700 dinara, piše u izveštaju novosadske berze.

Tržište kukuruza je početkom nedelje bilo izuzetno mirno uz smanjenu tražnju, da bi tek od sredine nedelje došlo do trgovanja ovom poljoprivrednom kulturom. Nizak trend cene je nastavljen, a kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,00 do 18,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta i analize na aflatoksin.Ponderisana cena iznosi 18,19 din/kg bez PDV-a (20,00 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od čak 11,28 odsto. Kukuruzom sa rokom preuzimanja u junu se trgovalo po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a, odnosno 20,35 din/kg sa PDV-om.

Na tržištu pšenice je tokom cele nedelje bila primetna slaba aktivnost učesnika. Produženje važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru za dodatna dva meseca uticalo je na suzdržanost učesnika na tržištu.Tražnja je bila najčešće usmerena na pšenicu sa slabijim proteinom, a ponuda je bila slaba, što je dodatno uticalo na nastavak pada cena. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,70 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta robe.Ponderisana cena iznosi 20,45 din/kg bez PDV-a (22,49 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je cenovni pad od 7,03 odsto.

Za razliku od prethodne nedelje, kada se sojom nije trgovalo, ove nedelje beležimo zaključenje berzanskih ugovora za manje količine sojinog zrna. Soja je prometovana po ceni od 50.00 din/kg bez PDV-a (55,00 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponderisanu cenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *