Agroekologija Vesti

Oživljava projekat gradnje 10 hidroelektrana na Ibru – EPS traži procenu isplativosti

IlustracijaIlustracija (Foto: shuttestock.com )Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju Ibarskih HE.

Ovim oživljava veliki projekat gradnje 10 hidroelektrana na Ibru, planiran još pre deceniju i po.

Naime, EPS i italijanska kompanija Seci energia potpisale su 2010. godine ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Ibarske hidroelektrane, kojeje trebalo da gradi hidroelektrane na reci Ibar. Vrednost ove investicije tada je procenjena na oko 285 mil EUR.

U planu je bila izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru ukupne snage 103 megavata, sa godišnjom proizvodnjom 420 miliona kilovat sati.

Pročetak gradnje najavljivan je za 2012, ali se nikad nije desio.

U svetlu aktuelne energetske krize, država je očigledno procenila da je projekat ibarskih HE potreban i odlučila da ga “rehabilituje”.

U tenderu se ističe da je reka Ibar, sa površinom sliva od 8.000 km2 i dužinom toka od oko 275 km, jedan od najznačajnijih neiskorišćenih hidropotencijala u Srbiji.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla vrednog 129,4 miliona dinara, cilj je utvrđivanje prostorne, ekološke, društvene, finansijske, tržišne i ekonomske opravdanosti izgradnje sistema HE na Ibru, prema koncepciji i tehničkim rešenjima iz Prostornog plana područja posebne namene iz 2012. godine.

U tenderskoj dokumentaciji piše da je potrebno je izvršiti aktuelizaciju i upodobljavanje PPPPN, s obzirom da je u međuvremenu došlo do promena Zakona o planiranju i izgradnji i pratećih propisa, ali bez izmene grafičkg dela plana.

Izrada ove dokumentacije će, kako se dodaje, biti tehnički osnov za raspisivanje tendera za izbor izvođača, a ugovor o izgradnji bi se odnosio na projektovanje i izgradnju.

Gradnja će biti plaćena iz kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Predmet tehničke, planske i studijske dokumentacije je sistem od 10 hidroelektrana na Ibru, na deonici od 55 km na delu toka između Raške i Kraljeva, i pridruženih objekata i sistema u skladu sa PPPPN iz 2012. godine.

U planu je gradnja HE Lakat, HE Maglič, HE Dobre Strane, HE Bela Glava, HE Gradina, HE Cerje, HE Glavica, HE Ušće, HE Gokčanica i HE Bojanići.

Pored toga, radiće se izmeštanje deonica državnog puta IB reda broj 22 kod HE Maglič, HE Dobre Strane, HE Bela Glava i HE Cerje, kao i podsistemi za priključenje na prenosnu mrežu i objekti protiverozione zaštite Sistema HE na Ibru

Hidroelektrane su planirane kao pribranske, protočnog režima rada, u telu betonskih gravitacionih brana koje formiraju akumulaciju.

HE Lakat će biti najnizvodnija hidroelektrana u sistemu HE na Ibru, a HE Maglič je sledeća uzvodna stepenica u sistemu. Njen pregradni profil brane HE Maglič je lociran oko 1,5 km nizvodno od pešačkog mosta ispod Maglič grada.

HE Dobre Strane je treća stepenica u sistemu (sa nizvodne strane), a pregradni profil brane planiran je neposredno nizvodno od ušća reke Dubočice u Ibar.
Četvrta stepenica u sistemu je HE Bela Glava, na oko 4,5 km uzvodno od HE Dobre Strane. Sledeća je HE Gradina, čiji je pregradni profil planiran oko 2 km nizvodno od železničke stanice Polumir.

HE Cerje je šesta planirana stepenica u sistemu sa nizvodne strane, u blizini sela Cerje, oko 2,5 km uzvodno od železničke stanice Polumir.
Sedma je HE Glavica, sa branom oko 3 km nizvodno od mesta Ušće.
HE Ušće – osma stepenica u sistemu, imaće branu oko 2 km uzvodno od mesta Ušće, a HE Gokčanica neposredno uzvodno od ušća reke Gokčanice (desna pritoka Ibra).

Najzad, HE brana hidroelektrane Bojanići će se nalaziti u ataru sela Bojanići, oko 0,7 km uzvodno od železničkog mosta.

Tender je otvoren do 12, aprila, detaljnije OVDE.

B. P. Izvor: eKapija 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *