Oplanići bili domaćini susreta sela Srbije

Ovog vikenda / 10 avgusta /  selo Oplanići su bili domaćini „Susreti sela Srbije“ u 2019. godini, gde je održan i četvrti festival „Sačuvajmo srpsku tradiciju“. Na ovaj način započeo je novi ciklus manifestacije „Susreti sela Srbije“ na teritoriji grada Kraljeva, koju je organizovao KUD Oplanići uz pomoć brojnih sponzora i pokroviteljstvom grada Kralajeva i Turističke organizacije.

    U 2018. godini,Adrani su bili centar manifestacije međuregionalnih susreta, na kojima je učestvovalo 21 selo, a Kraljevo je postiglo zapažene rezultate na nivou Srbije Grad Kraljevo ove godine ima obavezu da okupimo što više sela, jer „upravo su sela sredine koje čuvaju tradiciju i čuvaju od zaborava pesmu, igru i običaje “

          Kad bi se o selu više brinulo, vratilo bi se i ono vreme puno života, kao iz doba „Znanja-imanja“ i „Susreta sela“, bio bi raznovrsniji i sadržaj života na selu…Susreti sela je bila tradicionalna manifestacija čiji je cilj očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva, kao i afirmisanje amaterskog kulturno-umetničkog stvaralaštva i društveno-ekonomskog razvoja sela. Susreti sela je manifestacija koja neguje izvornost, običaje i poetiku kraja.U zimskim danima po selima su nekada glavni kulturni događaji bili Susreti sela. Na ovim susretima, ekipe sela se nadmeću u znanju kroz veoma zanimljive kvizove i  u kulturno-umetničkom delu, kroz glumu, pesmu, igru i sviranje. Posebna draž ovih susreta je kako i sam naziv kaže susret domaćina i gostiju na ulazu u selo. U program je bilo uključeno bukvalno celo selo. Svako je na svoj način davao doprinos i žarko želeo da baš njegovo selo pobedi. Mladost, talenat, etno motivi, šarolikost nošnji, preplitali su se na različitim pozornicama

   Selo Oplanići se pominje 1428/1429. godine, kako se pretpostavlja, pod imenom Platov, 1595. godine pod današnjim nazivom, Na geografskim kartama iz 1700. godine, prvi put je ucrtano mesto Oplanići, tačno na mestu kuda je vodila granica između Austrije i Turske. Kroz vekove selo je raslo i razvijalo se a sa njim su se menjale i navike njegovih meštana. Šta danas fali selu, da bi ono opstalo a njeni žitelji imali što kvalitetniji život. Odgovore a možda i rešenje dao nam je Prof dr Miladin Ševarlić, predsednik Komisije Susreta sela Srbije.

Učesnici festivala bili su KUD”Fra”Čačak,kud”Oplanići”,Kud”Abrašević”Kraljevo,Kud”Moravac”Adrani,Kud”Ljig”Ljig,Kc”Samaila”Samaila, Kud”Toplica”Banja Vruici, ZK”Žiča”Žiča i pevačke grupe iz Čačka,Ribnice, Oplanića,Vraćešnice,Mrčajevca, Žiče i Knića. Irile se pesme i igre od Mačve do Leskovca.

     Domaćini KUD Oplanići formiran je 1988 godine, osnivač grupe i solista je Ratsko Milenković rođen u selu Oplaniće 1929 godine. Mnogo godina ranije pevalo se i družilo. Prvi nastup su imali u emisiji “Selima u pohode“. Sve što se radilo bilo je na ponos sela i samih meštana. Za sobom imaju uspešnu karijeru zapisanu na dve kasete, sa 50-etak, tradicionalnih pesama kao trajne ahrivske snimke za radio Beograd. Nastupali su uspešno na mnogim manifestacijama: beogradski pobenik 2005 godine, novembarske bagrade grada Kraljeva, višetruki su pobednici na saboru u Topoli, međunarodnom festivalu u Niškoj Banji, „Čobanskim danima” u Kosjeriću, Sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.

Više puta RTS je baš u Oplanićima snimao, celovečernju emisiju o narodnim običajima, kada su veliki praznici, kako izgleda jedno srpsko selo u Šumadiskom delu Kraljeva. Pesme koje su proslavile ovaj KUD i dovele do toga da za RTS snime kasetu su: Oj Moravo mutna vodo, Oj Zorice Zoro moja, Jedna zvezda preko neba šara i Sa planine vetar duva. Meštani i članovi kuda Oplanići bili su odlični domaćini i pored vrelih 36 stepeni. Druženje su završili uz najlepše zvuke pesama sela Morave kojsu na najbolji način predstavili Novica Negovanović i Rasa Pavlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *