U parku kod Muzičkog paviljona, održan je „Vrnjački festival vina“, koji je ove godine okupio šesdeset izlagača vina, deset destilerija i četrdeset vinarija iz Srbije i regiona. Svi posetioci mogli su da uživaju u preko četiristo etiketa najboljih vina, ali i u bogatom muzičkom programu na otvorenom.
Festivala vina, i ovog puta, imao je edukativni deo.
Prvog dana Festivala, radionicu na temu „Mala velika boca“, održao je Dejan Živkoski, predsednik Udruženje somelijera Srbije, dok je umetnost uživanja u cigarama otkrio somelijer Zdravko Brkić. Besplatnu obuku prijavljenih ugostiteljskih radnika iz Vrnjačke Banje na temu „Servis vina“ održao je somelijer Mihajlo Kostić.
Drugi „Vrnjački festival vina“, održan je 12. i 13. avgusta. Festival je otvorio predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović. Jedinstveni ambijent kod Muzičkog paviljona, postavljeni vinski stolovi i više od 40 izlagača, koji su se predstavili sa preko 300 vinskih sorti, bili su povod da mnogi vrnjčani i gosti posete ovaj Festival. Zbog loših vremenskih uslova drugi dan festivala 13. avgusta, održan je u Hotelu „Tonanti“.
Ove godine okupio je 43 izlagača vina, rakije i delikatesa iz svih krajeva Srbije i regiona koji su predstavili više od 300 različitih etiketa vina.
Vrnjački festival vina organizuju Žarko Ćelić i Branko Čotrić, u saradnji sa Opštinom Vrnjačka Banja i podršku brojnih sponzora. Pokrovitelj, četvrtog po redu, Vrnjačkog festivala vina je Opština Vrnjačka Banja, a organizatore, učesnike i posetioce na svečanom otvaranju, i ovog puta, pozdravio je predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović. On je istakao da se Vrnjačka Banja može pohvaliti bogatom ponudom, te da upravo deo te bogate ponude čini i Vrnjački festival vina koji doprinosi očuvanju i promociji vinske kulture, a svim Vrnjčanima i gostima pruža priliku da uživaju u vrhunskim vinima.

,, Hvala svima koji su podržali ovu manifestaciju, ali pre svega hvala onima koji najviše vole da se bave vinom u našem kraju, a to je, svakako, Žarko čija je ideja i dobila podršku Opštine Vrnjačka Banja i čija je ideja okupila sve vas iz Srbije i regiona. Festival polako poprima internacionalni karakter, sa tendencijom da svake godine bude sve više izlagača i da svi zajedno uživamo u lepotama i čarima vina i rakije.,, rekao je Đurović.
U okviru Festivala organizovane su i dve radionice, prva o penušavim vinima i šampanjcima, a druga o zaboravljenim srpskim autohtonim sortama. Prvog dana izlagači su svoje proizvode predstavili u vrnjačkoj parku kod Muzičkog paviljona, a drugog dana, zbog kiše, štandovi su izmešteni u Hotel „Tonanti“. Na Festivalu su se mogla degustirati vina iz Subotice, Negotina, Župe i Trstenika.
Iz Vrnjačke Banje, svoja vina predstavile su vinarije „Grabak“ i „Vladavina“. Pažnju posetilaca privukla su i vina poznatog pevača Zvonka Bogdana i glumca Milana Bosiljčića.

Duplo zlato za Vinariju „Grabak“ na Balkanskom međunarodnom takmičenju vina – The Balkan International Wine Competition, koje je održano po 13. put, u Bugarskoj i Turskoj od 4. do 8. juna.
Održano takmičenje je još jednom pokazalo koliko je balkanska vinska scena dinamična i koliki je kvalitet vina iz regiona, uz učešće i veoma kvalitetnih vinarija iz Italije. Vinarija „Grabak“ iz Vrnjačke Banje je i ove godine učestvovala na ovom prestižnom takmičenju u svetu vinarstva i na osnovu ocene uglednih međunarodnih vinskih sudija osvojila duplu zlatnu medalju sa 94 poena za crveno vino „Grabak Prokupac“.
,, U konkurenciji mnogih izlagača, naše crveno vino „Grabak Prokupac“ iz 2020. godine je i ove godine potvrdilo kvalitet osvojivši duplu zlatnu medalju sa 94 poena, nakon priznanja za najbolje vino na Balkanu 2022. godine iz berbe 2019. godine na šta smo svi mi u Vinariji jako ponosni.,,, istakla je Marina Bogićević, enolog Vinarije „Grabak“.
Vinarija „Grabak“ može da se pohvali vrednim rezultatima i nagradama sa takmičenja i festivala vina na kojima je učestvovala tokom ove godine. Crvena vina „Modrovrana“ iz 2018. godine i „Grabak Prokupac“ iz 2020. godine su na nedavno održanom Dekanteru (Decanter World Wine Awards) u Londonu od 24. aprila do 7. maja, najmasovnijem i najcenjenijem ocenjivanju vina na svetu, osvojila bronzane medalje. Pored toga, vredi istaći da je vino „Modrovrana“ osvajač zlatnih odličja i na sajmovima u Beogradu, Italiji i Slovačkoj.Dobijene nagrade predstavljaju dodatni podsticaj svima u Vinariji „Grabak“ da nastave sa ulaganjem u proizvodnju vina i unapređenje rada.
Uzgoj kvalitetnog grožđa ključan je faktor u proizvodnji kvalitetnog vina. Odabir prave sorte i područja za uzgoj grožđa presudan je za kvalitet vina koje se proizvodi.
Prvo i osnovno, važno je odabrati sortu grožđa koja će odgovarati području gde će se uzgajati. Na primer, sorta Cabernet Sauvignon se najbolje uzgaja u područjima sa toplom klimom, dok se sorta Riesling najbolje uzgaja u područjima sa hladnijom klimom. Ovo je zato što se kvaliteta grožđa direktno odnosi na uslove uzgoja. Osim toga, sorta grožđa koja je dobra za proizvodnju crnog vina možda neće biti dobra za proizvodnju belog vina.
Važno je uzeti u obzir i ostale faktore pri izboru područja za uzgoj grožđa. Klimatski uslovi kao što su temperatura, padavine, sunčeva svetlost, zemljište i nadmorska visina mogu imati veliki uticaj na kvalitetu grožđa. Na primer, područja koja su izložena suncu duže tokom dana imaju veći potencijal za stvaranje visokokvalitetnog grožđa.Kada se odabere prava sorta i područje za uzgoj, ključno je pažljivo nadgledati rast i razvoj grožđa tokom sezone. Pravilna briga o grožđu i vinogradu može povećati njegov kvalitet, što će na kraju proizvesti kvalitetno vino.
Uzgoj kvalitetnog grožđa je složen proces koji zahteva pažljivo planiranje i nadgledanje. Važno je odabrati pravu sortu i područje za uzgoj, a zatim pravilno brinuti o grožđu tokom sezone. Kvalitetno grožđe je ključni faktor u proizvodnji kvalitetnog vina, tako da se ovaj korak ne sme zanemariti, čuli smo između ostalog od iskusnih vinara na ovom lepom festivalu. Inače suše mogu uticati na kvalitet ali dobri enolozi se lakše bore sa visokim nego niskim temperaturama i viškom padavina. S.C.