Održan sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika Srbije

Sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika Srbije održan je danas u Vladi Republike Srbije.

Ministru su tokom sastanka poljoprivrednici ukazali na izazove sa kojima se suočavaju i razmatrani su budući koraci u pravcu njihovog prevazilaženja.

„Mi smo na veoma zahtevnom evropskom i svetskom tržištu, svaka država pomaže svojim poljoprivrednicima da se izbore sa problemima, to čini i Srbija. Ministarstvo kojim rukovodim ima nastojanje da, u skladu sa mogućnostima, odgovori na vaše zahteve, ali je samo uz međusobno poštovanje i razumevanje, i u saradnji svih zainteresovanih strana, moguće doneti sistemska rešenja koja će dati rezultate“, poručio je Martinović.

            Ministar je naglasio da država ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, više nego ikada ranije, ali da nije moguće sve probleme odmah rešiti. Zbog toga je, kako je naveo, ključno da se saslušaju svi predlozi, zahtevi i ideje poljoprivrednika i da se nastavi sa dijalogom.Dodao je da će u okviru Ministarstva biti temeljno sagledana situacija, ali da je najvažnije da se prioriteti zajednički odrede i da se, u skladu sa tim, postupa. Ministarstvo poljoprivrede će, naglasio je Martinović, ostati pouzdan partner za razgovor.

Dogovoreno je da se sastanak u istom sastavu ubrzo ponovo održi.

Ipak, poljoprivrednici Srbije iz sedam udruženja nisu zadovoljni ishodom današnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede, jer nisu dobili odgovore na pitanja oko uvoza mleka, isplate subvencija po raznim osnovama i registracije zakupljenih parcela u sistem e-agrara, rekao je vlasnik farme krava Dejan Trajković.

On je, posle sastanka za agenciju Beta rekao da su ratari i stočari očekivali konkretne odgovore, a Martinović je umesto toga zamolio za dodatni rok od sedam do 10 dana kako bi se informisao i odgovorio na njihova pitanja.

,,Očekivali smo da se Martinović, kada je preuzeo funkciju, informisao dokle se stiglo sa realizacijom zahteva, dogovorenih prošle godine, u prethodnom sazivu Vlade Srbije. Nismo dobili čak ni odgovor da li je tačno da je u ovoj godini ukupno uvezeno više mleka i proizvoda od mleka nego u celoj prošloj godini, a potpisivanje dozvola za uvoz je u njegovoj nadležnosti,, – rekao je Trajković.

Dodao je da je, prema dokumentaciji sa carine, prošle godine ukupno uvezeno mleka i proizvoda od mleka 23.125 tona, a od januara do sada 23.440 tona.Posledica tako velikog uvoza je, kako je rekao, najava mlekara da bi mogle da počnu da smanjuju otkupnu cenu mleka.

On je kazao da još nije isplaćena premija za mleko za prvi kvartal, a da je Martinović obećao da će to biti učinjeno krajem ovog meseca. Trajković je rekao da država još nije isplatila svim poljoprivrednicima ni prvih 18.000 dinara, od ukupno 35.000 dinara subvencija po hektaru, a da se ne zna kada će biti isplaćeno ni preostalih 17.000 dinara i da Martinović nije imao odgovor na ta pitanja.

Takođe, bez odgovora je, kazao je Trajković, ostalo i pitanje kada će biti isplaćeno 100.000 dinara za odgoj junica, kao i isplata premija, po kravi.

Martinović je posle sastanka saopštio da „Ministarstvo poljoprivrede nastoji da u skladu sa mogućnostima, odgovori na zahteve poljoprivrednika, kao i da će u okviru Ministarstva biti temeljno sagledana situacija“.

Pre samog početka sastanka došlo je i do incidenta jer, predsednika udruženja “Šumadije i Pomoravllja” Slobodana Vidojevića iz Bresnice kod Čačka nisu hteli da prime na sastanak u Vladi Republike Srbije kako bi ukazao na probleme s kojima se on i njegove kolege susreću u poljoprivredi. Prešao je, kako kaže, 300 kilometara uzalud i izrazio sumnju da delom država stoji iza toga i ako je poslat spisak da će biti na sastanku, on i člana njihovog udruženja nisu pustili da uđu.

„Katastrofa je što se tiče mleka i otkupa. Ja imam više od 30 grla goveda, prasiće i bavim se ratarstvom. Napustio sam posao da bih opstao na selu, kako bih proširio proizvodnju i bazirao se na stočarstvo“, objašnava naš sagovornik. Međutim, kako ističe, iz godine u godinu je sve lošije stanje u poljoprivredi pa je nalazio dodatne poslove.Moja porodica je šestočlana, imam decu, treba ih školovati. Prošle godine sam ispred našeg udruženja potpisao sporazum sa resornim ministarstvom koji nije ispoštovan“, priča Slobodan Vidojević Nova.rs.

Na pitanje šta tačno nije urađeno po dogovoru, odnosno sporazumu naš sagovornik odgoovara:

„Ne znamo na čemu smo, kada je u pitanju sertifikovano seme. Tražili smo da nam skinu akcizu na dizel dok se ne reši pitanje sa katastarskim parcelama, ali i dalje plaćamo punu cenu.Takođe, imamo problem jer ne možemo zemlju, iz ko zna kojih razloga da prevedemo na sebe da bi predali zahteve za podsticaje“.

Po rčima Vidojevića, zemljište koje uzimaju pod zakup, nije prevedeno na vlasnike, pa samim tim nema ni subvencija.„Ogroman je uvoz mleka i mlečnih proizvoda, a mlekare najavljuju pad cene te osnovne životne namirnice. Nije nam dato ni 100 hiljada dinara za junice, zatim uvoze palmino ulje koje ulaze u proizvodnju sireva, a što opret utiče na otkupnu cenu mleka, kaže ovaj atočriz Bresnice, navodeći da su hteli da pitaju i gde se nalazi 55.000 dinara koje im je predsednik Aleksandar Vučić obećao.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika Srbije, i to: „Stig“ Požarevac, „Naše Mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i udruženje „Severni Banat“ Kikinda. Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u razgovoru je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović. Foto: Iva Petrović MPŠV , Naše selo S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *