Tehnologije Vesti

Od sledeće godine poljoprivrednici mogu da računaju na jeftiniji dizel

Od sledeće godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od tržišne. Tačnije, poljoprivrednici će od Nove godine plaćati dizel gorivo jeftinije pošto će akciza na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe biti 14,24 dinara po litru, naravno, ukoliko dokažu da im gorivo treba za obradu njiva i ostvare pravo na to, pojasnio je za „Dnevnik“ generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kako je navedeno u predlogu Zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je objavljen na sajtu Parlamenta, akcize na motorna goriva trebalo bi da se povećaju za 8%.

,,Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. akciza na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od 2024. godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju, povrat od 50 dinara po litru. Ministarstva poljoprivrede i finansija će do tada definisati uslove i proceduru za koršćenje tog prava,, – istakao je Mićović.

Jeftiniji dizel je rezultat dogovora predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede i finansija od pre nekoliko meseci.Zahtev za dizelom bez akciza dugo je bio na spisku poljoprivrednih udruženja, a prema dostignutom dogovoru, kažu iz Inicijative za spas poljoprivrede Srbije, pravo na to gorivo pod tim uslovima trebalo bi da dobiju svi poljoprivrednici bez obzira na to da li su ratari, povrtari ili voćari. Svi bi trebalo da ostvare pravo po stotinu litara dizel goriva po hektaru za sve površine upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je „Dnevniku“ u Inicijativi za spas poljoprvrede Srbije.

,,Poljoprivredna udruženja su tražila da direktno na pumpama mogu da kupuju dizel gorivo s PDV-om, ali bez akciza i da se o tome uspostavi odmah na pumpama kontrola, pa nismo zadovoljni sadašnjim rešenjem. Preostaje nam zato da sa predstavnicima države postignemo dogovor da u što kraćem roku dobijemo nazad 50 dinara po litru i zalažemo se i dalje da i ovdašnji poljoprivrednici, kao i drugi zemljoradnici u okruženju, mogu da kupuju gorivo bez akciza,, navodi iz Inicijative za spas poljoprivrede Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *