OČEKUJE SE INTERVENTNI OTKUP TOVLJENIKA

Državne robne rezerve pokrenule su postupak prikupljanja saglasnosti za interventni otkup svinja – 10.000 tovljenika, nakon iskazanog nezadovoljstva farmera i pisma koje je u ime brojnih proizvođača Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice uputila nedavno državnom vrhu. Postoji mogućnost, kaže naš izvor u državnoj administraciji, da će Robne rezerve za otkup tovljenika umesto kukuruza ponuditi najmanje 150 din za kg žive mere.

Državne robne rezerve su pre više od mesec dana pokrenule aktivnost za preuzimanje tovljenika od dužnika i za taj posao ovlastile više klanica, ali do realizacije još uvek nije došlo, a cena tovljenika je pala na 115 din/kg žive vage, što nije uticalo na smanjenje prodajne cene u mesarama. Ovakva situacija uznemirila je farmere, jer je cena kukuruza dostigla 25-27 din/kg. Pojedini mediji su stali na stranu klaničara, pa su ovu nezavidnu situaciju gazdinstava objasnili „da postoji mogućnost da meso u prodaji poskupi zbog cene žitarica”, a otkupnu cenu tovljenika nisu ni pomenuli. Udruženja potročaša, čiju pomoć su farmeri očekivali, ćute, kao i glasila koja u svojim programima reklamiraju klaničnu industriju zanemarujući pri tome interes brojnih farmera i potrošača.

Kako saznaje „AgroServis plus”, za nedelju je u Bogatiću najavljen sastanak tovljača iz celog regiona, koji će okupiti farmere nazdovoljne odnosom klaničara prema njima i sporim reagovanjem države. Farmere je posebno pogodila poruka predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao okupljenim domaćinima u Prijepolju da se država ne može mešati u tržište. Nakon toga usledila su pitanja: da li to znači da će se i dalje uvoziti svinjsko meso i tovljenici, dok u Srbiji imamo najmanje 500.000 viška za koje nemamo kupce.

Smirivanju i pokretanju tržišta u Srbiji do sada su se bavili samo Državne robne rezerve i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, što je nedovoljno u odnosu na prilike koje imamo na tržištu svinja, junadi i jaganjaca.

Unija poljoprivrednika, koja se oglasila o ovoj temi više puta, je protiv uličnih protesta i svakog zaprečavanja puteva i dalje predlaže da se konačno razjasni: ko i zbog čega zapostavlja tovljače – stočare, a dozvoljava prekomeran uvoz mesa i živih svinja u Srbiju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *