Očekuje se da prosečan prinos kukuruza ove godine bude 6,8 tona po hektaru

U ataru opštine Srbobran počela je žetva kukuruza, ali ratari nisu pođednako zadovoljni prinosima. Na njivama gde nije bilo leda i oluje prinosi se kreću od sedam do osam tona po hektaru, dok je u poljima na kojima je usev stradao od nevremena kukuruza prinos svega tri tone po jutru, a i jedni i drugi kažu da im se, bez obzira na visinu prinosa, troškovi setve ne uklapaju u sadašnju cenu kukuruza.

Na Produktnoj berzi Novi Sad kukuruz je koštao 18,3 dinara kilogram, a lane u ovo vreme novim kukuruzom se trgovalo po ceni od skoro 37 dinara.

Poljoprivrednik iz Turije Saša Atanasković dobio je između sedam i osam tona po hektaru i rekao da je to dobar prinos u odnosu na onaj koji imaju drugi zemoradnici, ali nedovoljan.

– U Turiji je zemljište idealno za kukuruz, pa smo ranijih godina imali i deset do 12 tona po hektaru – kaže Atanasković.

Po njegovim rečima, dva puta tokom leta bilo je leda i oluje, ali ne na celom području opštine Srbobran.

– Tamo gde ćudi klime nisu oštetile usev prinosi su bolji, ali to neće pomoći da se uklopimo u troškove setve bez obzira na koliko imamo kukuruza jer je skoro duplo jeftiniji nego prošle godine – ukazuje Atanasković.

Ratar Đorđe Grujić iz Srbobrana ima malo manje od tri tone po jutru kukuruza.

– To je mali prinos i biću u minusu jer sa sadašnjom cenom neću pokriti troškove setve, a i drugi zemoradnici biće u minusu ili na nuli, bez zarade – kazao je Grujić.

Direktorka „Žita Srbije“ Sunčica Savović kazala je za „Dnevnik“ da prvi rezultati žetve pokazuju da ćemo kukuruza imati više nego prošle žetve i da će biti boljeg kvaliteta, ali da će prinosi biti niži u odnosu na desetogodišnji prosek.

– Očekuje se da prosečan prinos bude 6,8 tona po hektaru i da sa 900.000 hektara ove godine dobijemo oko 6,2 miliona tona kukuruza – rekla je Sunčica Savović.

Ona je podsetila da je lane pod kukuruzom bilo 950.000 hektara, da je prosečan rod zbog suše bio svega 4,9 tona po hektaru, a da je domaći desetogodišnji prosek 7,6 tona po hektaru.

– Ukoliko očekivanja „Žita Srbije” budu tačna kukuruza ćemo imati za dva miliona tona više nego lane, kada ga je zbog velike suše bilo oko 4,1 milion tona – kazala je Savović i istakla da ćemo za razliku od prošle žetve u ovoj žetvi imati kukuruza za izvoz.

Direktorka „Žita Srbije“ je naglasila da ne postoje izgledi da kukuruz značajnije poskupi i dostigne cenu od pre godinu dana kada je rod iz 2022. godine koštao skoro 37 dinara.

– Svi projektni bilansi pokazuju da će kukuruza biti dosta u svetu .U Ruskoj Federaciji očekuju veći rod u odnosu na prošlu godinu, a biće ga i u Ukrajini. Od okolnih zemalja Rumunija, Mađarska i Bugarska koje su naša konkurencija, kukuruza će, takođe, imati za izvoz. Naša tržišta za izvoz biće Albanija, Italija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija ukoliko troškovi transporta budu jeftiniji nego da kukuruz dovoze iz Ukrajine – istakla je Sunčica Savović.

Izvor: Dnevnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *