Subvencije Tehnologije Vesti

Obaveštenje svim korisnicima subvencija – registrovanim poljoprivrednicima

Od danas, 16. marta počinje proba elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) što ujedno predstavlja novi korak u uvođenju sistema eAgrar.
Poljoprivredne savetodavne stručne službe će po sistemu slučajnog uzorka pozvati određeni broj poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije kako bi im pomogli u ažuriranju podataka i ujedno testirali novi sistem.
Svi poljoprivredni proizvođači moći će da se već od ponedeljka, 20. marta 2023. godine slobodno prijavljuju u eRPG, a ukoliko im je potrebna dodatna podrška, u svakom trenutku će moći da je potraže u najbližoj PSSS-u ili pozivom na broj 0800 106 107.
Ministarstvo još jednom poziva poljoprivrednike, koji do sada to nisu učinili, da preuzmu parametre za svoj eID broj i da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu.

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.
eAgrar će omogućiti:
– online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);
– pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
– online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
– uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
– brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
– smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
– ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
– omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.
Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine.
Poljoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o svim detaljima i narednim koracima putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sajta i društvenih mreža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *