Nova serija hibrida paradajza u boji čokolade

TOMACHOC®, je potrošačka marka Top Seeds International, globalne kompanije za seme povrća koja se specijalizovala za razvoj, proizvodnju i distribuciju inovativnih visokokvalitetnih hibridnih sorti ovog
popularnog povrća. Paleta TOMACHOC® hibrida, sastoji se od pet kategorija paradajza, a sve se odlikuju atraktivnom čokoladnom bojom i elegantnim, uravnoteženim ukusom, od kiselog do slatkog, sa prepoznatljivim mesnatosti plodova. Hibridi su dostupni u različitim oblicima i kalibrima, tako da ih možete koristiti same kao međuobrok ili u salatama, a njegova neobična boja ga čini velikim hitom u tradicionalnim jelima.
TOMACHOC® hibiridi su nastali rezultat ukrštanja i hibridizacije starih sorti crnog paradajza poreklom sa poluostrva Krim u Ukrajini, koje su ukrajinski vojnici koji su nosili seme u 19. veku širili u inostranstvo. Čokoladni paradajz poznat je po svojim jedinstvenim senzornim karakteristikama: visok sadržaj antocijanina, prirodnih biljnih pigmenata koji paradajzu daju tamnu boju, pripadaju klasi
flavonoida i odlikuju se snažnim antioksidativnim svojstvima. U pldovima je veći prosečni sadržaj vitamina C od ostalih sorti paradajza ali i kalijuma, što povoljno deluje na krvni pritisak. Takođe imaju visok nivo Briksa, koji može dostići i do 10 stepeni, što ukazuje na dobru slatkoću: nivo Briksa je indeks koji meri sadržaj rastvorne tečnosti u soku i često se koristi za označavanje slatkoće voća.
Na tržištu su dostupni sledeći paradajzi TOMACHOC® Plum choc tomato: ovalni paradajz težak između 80-110 grama, izveden iz sorte Cordobesa. Dolazi u grozdovima od 6-8 plodova vrlo ujednačenog kalibra, visoke konzistencije i produženog roka trajanja. Karakterističan i inovativan oblik, koji se razlikuje od cilindričnog oblika koji se obično nalazi na tržištu, ima intenzivnu zelenu boju koja teži da postane crna u zrelosti i visok sadržaj likopena. Savršen za salate, ima izražen mesnat ukus. Zovu ga šljivoliki čokoladni paradajz.
• Mini-plum choc tomato: je poput čokoladirane šljive, ima izduženi ovalni oblik, ali ima minijaturni kalibar od 30- 35 grama, u zavisnosti od sorte. Asortiman uključuje: TOP Zohar, jedan od najpoznatijih, je prugasti paradajz intenzivne zelene boje i atraktivnog tamnocrvenog mesa, idealan kao dnevna užina. Odlikuje se slatkim, osvežavajućim ukusom koji sadrži hranljive elemente kao što su likopen i antioksidanti; TOP Lotz je paradajz sa ovalnim oblikom koga karakterišu zelene pruge, malo zaobljeniji i ima drugačiji ciklus uzgoja. Odlikuje se intenzivnim slatkim ukusom, ima mnoštvo hranljivih svojstava; za kraj, TOP 2400 je malo veća sorta. Paradajz ukusnog karaktera, dobro uravnotežen između slatkoće i kiselosti, jedinstvenog ukusa primetnog od prvog zalogaja.

Ovaj zdravi paradajz izvrsno se služi svež.
• Snack choc tomato: najmanji od paradajza hibrida pod brendom TOMACHOC® jeovalnog oblika, namenjen
je za međuobrok zbog kalibra 18-20 grama, koji potiče od sorte TOP Tiana. Odlikuje se bogatom, svetlom i
tamnom bojom, ima nepogrešiv ukus između slatkog i slanog. To je zdrava grickalica koja odaje lepotu boja vašim jelima. Zahvaljujući dobroj pokrivnosti lišća i atraktivnom obliku i veličini, zadržava tamnu, išaranu boju čak i u uslovima visoke toplote i zračenja. Ima visok briks od 10,6 -11 stepeni.Novi asortiman upotpunjuju dva okrugla paradajza:
• Round choc tomato: paradajz dobijen iz dve dobro utvrđene sorte koje se gaje već dugi niz godina: Shir, kalibra
80-100 grama i Quinto, kalibra 70-100 grama. To je okrugli choc paradajz koji se odlikuje intenzivnom smeđom bojom
sa tamnozelenim nijansama i ukusom sa blagim mesnatošću.

Upakovan sa zdravstvenim prednostima, preporučuje se za konzumaciju svežeg ili kuvanog.
• Cherry choc: paradajz od višnje dobijen od sorte TOP Zmira, koji se odlikuje malim kalibrom od 25-30 grama. Kora je prošarana tamnozelenom i crvenom i ima visok sadržaj likopena i karotenoida, kao i odlična organoleptička
svojstva. Sočno i hrskavo, sa visokim nivoom Briksa, idealno je za međuobrok. Izvor: https://agropress.org.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *