Niske cene pšenice i kukuruza dale „vetar u leđa“ mlečnom govedarstvu

Ono što trenutno ne ide na ruku ratarima, niska cena pšenice i kukuruza, osnažilo je do sada najnestabilniju granu u stočarskoj proizvodnji – mlečno govedarstvo.

Skokom otkupne cene mleka uz povećanje premije i subvencije po grlu, stvoreni su uslovi da se jeftina stočna hrane konvertuje u visoko vredne proteine mleka i mesa.

U ovom trenutku proizvodnja mleka se isplati i trebalo bi taj pozitivni inpuls iskoristiti da se ojača mlečno govedarstvo što podrazumeva osavremenjavanje farmi, masovniji prelazak na proizvodnju organskog mleka i mesa i sve ono drugo što doprinosi očuvanju domaće proizvodnje naročito u vreme kada se pominje veštačka hrana.

– Veštačko mleko, veštačko meso i veštački sir kucaju na vrata i stvara se neka kampanja koja gura sve ono što do sada znamo, pa će konvencionalno biti pod pritiskom cena. Biće problem i za farmere i za potrošače, biće nam skuplje – rekao je prof dr Denis Kučević.

A da domaći farmeri i te kako znaju da proizvedu kvalitetno meso i mleko može da posluži kao primer jedna od farmi na severu Bačke. Potpuno ista proizvodnja i briga o dobrobiti životinja kao u razvijenim zemljama Zapadne Evrope čak i Kanade.

Ulaže se u kvalitetna grla i vrhunski priplodni materijal. Iako je teška ratarska godina za nama, na ovoj govedarskoj farmi stočne hrane ima dovoljno za preko pet stotina grla različitih kategorija.

Na ovoj farmi trenutno se muze 170 krava, jedna krava u proseku dnevno da oko 26 litara mleka ekstra klase koje se predaje mlekari.

Ulaganja su velika, poslovi na farmi uglavnom su mehanizovani mada se Kečenovići drže i tradicije. Ispod životinja umesto savremenog betona, tzv. liga blok sistema, nalazi se udobna prostirka. To zahteva i dodatna sredstva jer slame nema dovoljno, ali zato ima dragocenog stajnjaka te je sadržaj humusa na oranicama Kečenoviča više nego dobar. Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *