Nevreme treslo Srbiju

Agencije

Najavljena olujna nepogoda sa jakim vetrom, pljuskovima kiše i pojavom grada zahvatila je juče u poslepodnevnim i večernjim satima područje Jugozapadne, Centralne i dela Istočne Srbije.

Posebno su stradali Peštarska visoravan, kao i područje oko Trstenika, Župe ,Kraljeva i Kruševca.

  • Nevreme je uslovljeno ciklonom, koji se iz Sredozemlja premeštao prema Balkanu, u sklopu koga se nestabilna i vlažna vazdušna masa, u jugozapadnoj visinskoj struji, premeštala preko pomenutih područja Srbije stvarajući vrlo povoljne uslove za pojavu olujne nepogode – naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

I u samom centru Arilja i nekoliko okolnih sela, grad je bio najpre veličine oraha i lešnika.

– Još ne znamo kuda je prošla oluja i koja sela je zahvatio grad, ali u centru grada i obližnjoj Latvici ima polomljenog drveća – kaže predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

Inače, olujno nevreme zahvatilo je juče i zapadnu Srbiju i Peštersku visoravan. Grad veličine oraha se zabeleo u opštini Sjenica, gde je oluja nanela štetu na krovovima kuća i na automobilima.

– Oluja je bila stravična, nebo se spustilo na zemlju, a onda je krenuo grad. Sve je trajalo oko 15 minuta i verujte da smo se bili uplašili. Teško da je šta ostalo od letine iza ovoga – rekao je za RINU Željko Vranić iz Sjenice.

U opštini Ivanjica grad se zabeleo u ataru sela Bele Vode, pričinivši štetu na malinjacima.

“Centralnu Srbiju je pogodio grad… Po slobodnoj proceni šteta je ogromna… Pogođeni su Aleksandrovac, Kruševac, Kraljevo i mnogo drugih mesta…”, napisala je još jedna korisnica Tvitera.

I u samom centru Arilja i nekoliko okolnih sela, grad je bio najpre veličine oraha i lešnika.

– Još ne znamo kuda je prošla oluja i koja sela je zahvatio grad, ali u centru grada i obližnjoj Latvici ima polomljenog drveća – kaže predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

Sa ukupno 119 lansirnih stanica ispaljene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha. U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima – saopštili su iz RHMZ.

Sjenica, grad, domaćinstvo Marića

Grad u Sjenici, Foto: Dragan Marić

Podsetimo, samo na teritoriji grada Kruševca, gde je padao grad veličine oraha, ispaljeno je najmanje 300 raketa.

Iz RHMZ upozoravaju na vremenske nepogode i za danas. 

– Danas će biti nestabilno sa lokalnim vremenskim nepogodama (obilna kiša, grad, jak i olujni vetar), sa najvećom verovatnoćom u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. U većini mesta se očekuje od 15 do 35 mm kiše za 12 h, lokalno i više – upozorili su meteorolozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *