Nemački poljoprivrednici počeli nedelju blokade

Danas je počela nacionalna nedelja akcije Nemačkog udruženja poljoprivrednika protiv planiranog smanjenja subvencija savezne vlade u poljoprivrednom sektoru. Putnici moraju biti spremni na poremećaje u drumskom saobraćaju. Pored mitinga, brojna državna udruženja poljoprivrednika su u ponedeljak registrovala akcije za ometanje saobraćaja. Stvarni efekti će se verovatno u velikoj meri razlikovati od regiona do regiona. U Rhineland-Pfalz policija i brojne opštine očekuju značajne prekide u saobraćaju, au Erfurtu se očekuje da će 900 traktora prisustvovati centralnom protestu tiringijskih farmera.

Poljoprivrednici širom zemlje od jutra protestuju protiv poljoprivredne politike savezne vlade. U brojnim gradovima i na autoputevima postoje blokade i značajni prekidi saobraćaja. Policija je pozvala na miran pristup.Protesti poljoprivrednika širom zemlje počeli su blokadama ulaza na autoputeve i kolonama traktora.Grad Hamburg je unapred upozorio na saobraćajni haos jer su farmeri iz Šlezvig-Holštajna hteli da voze na miting u gradu iz više pravaca. Poljoprivrednici Donje Saksonije žele da krenu na miting u Bremen. U Berlinu je ulica između Groser Šterna i Brandenburške kapije zatvorena ceo dan zbog registrovanih demonstracija.

Ovim akcijama udruženje poljoprivrednika želi da osigura da savezna vlada u potpunosti poništi planirana smanjenja subvencija. Semaforska koalicija SPD, Zelenih i FDP saopštila je u četvrtak da želi da poništi neke od rezova. Ali to nije dovoljno za udruženje poljoprivrednika. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je na pokušaje ekstremnih snaga da zloupotrebe proteste poljoprivrednika.

Portparol ministarke Nensi Faeser (SPD) rekao je u petak da se može pretpostaviti da će akteri iz desničarskog ekstremističkog spektra, kao i oni koji žele da delegitimizuju državu, pokušati da organizuju događaje za svoje interese tokom nedelje protesta instrumentalizuju .

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, na primer, farmeri širom zemlje blokirali su ulaze na autoput sa stotinama traktora. Podržale su ih špedicije koje su protestovale zbog povećanja putarine za kamione.Prema policiji, nekoliko traktora je bilo na autoputu u nenajavljenim demonstracijama na A81 kod Beblingena u Baden-Virtembergu. U okrugu Klopenburg na severozapadu Donje Saksonije savezni autoput blokiralo je 40 vozila.U Saksoniji, prema navodima policije, neki ulazi na autoput u oblasti Drezdena bili su neupotrebljivi. Policija je u Bavarskoj prijavila smetnje u saobraćaju na mnogim mestima, na primer zato što su putevi bili pristupačni samo jednom trakom ili su ulazi na autoput bili blokirani.Bilo je daljih blokada i prepreka u saobraćaju izazvanih sporim kolonama traktora u jutarnjim satima u praktično svim saveznim državama. od južne Nemačke preko Rajne-Palatinata i Severne Rajne-Vestfalije do Šlezvig-Holštajna.

Više od 5.000 traktora u Minhenu. Protesti se održavaju i u gradovima. U Hamburgu i Bremenu veće kolone traktora stigle su do urbanih područja i blokirale saobraćaj, saopštila je policija. Prema prijavama demonstracija, tamo želi da se okupi 2.000 traktora. Kako je saopštila policija, učesnici protesta sa 566 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica do deset sati okupili su se kod Brandenburške kapije u Berlinu. Pored poljoprivrednika, na protestu su učestvovali i mnogi vozači autobusa i kamiona, a među demonstrantima je bilo i mnogo zanatlija. Policija je u Minhenu saopštila da je pratila oko 5.500 traktora iz okolnog regiona ka centru grada, gde je kasnije planiran miting.

Kompletni gradovi zatvoreni Prema policiji, „konvoj od 20 kilometara sa oko 1.000 vozila kretao se kroz Štralzund u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji“. U Brandenburgu, zvaničnici su izvestili da su čitavi gradovi zapečaćeni od strane poljoprivrednika koji protestuju. “Trenutno ne postoji mogućnost” ulaska u urbano područje Brandenburga na Havelu, saopštila je policija na servisu kratkih poruka Ks, nekadašnjem Tviteru. Pristup Kotbusu verovatno više neće biti moguć za vrlo kratko vreme Prema navodima policije, u Rajni-Palatinat, 18 do 20 kilometara duga kolona sa više od 1.000 traktora i kamiona kretala se autoputom 63 ka glavnom gradu države Majnc. Zbog toga je autoput bio potpuno zatvoren. Policija je saopštila da je u ponedeljak u Diseldorfu u Severnoj Rajni-Vestfaliji već bilo brojnih demonstranata sa teškom mehanizacijom.

     Protesti dovode do zastoja proizvodnje u fabrici VV, a nakon protesta farmera, stala je i proizvodnja u fabrici Folksvagena u Emdenu u Istočnoj Friziji. „Proizvodnja je danas završena“, rekla je portparolka VV-a. Putevi do fabrike blokirani su protestima poljoprivrednika. Zbog toga zaposleni nisu mogli da dođu na posao, što je uticalo na proizvodnju modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Planirano je da proizvodnja električnih automobila ponovo počne sledeće nedelje nakon božićnih praznika. Ne zna se tačno koliko je zaposlenih pogođeno ispadom. Proizvodnja bi trebalo da se nastavi u utorak.  

Nekoliko državnih ministarstava prosvete saopštilo je da će učenici biti izvini ako zbog akcija ne dođu na nastavu. U okrugu Frizija (Donja Saksonija), na primer, danas je otkazana direktna nastava u svim opštim i stručnim školama zbog najavljenih protesta.Predsedavajući sindikata policije (GdP) Jochen Kopelke pozvao je one koji učestvovati u protestima da budu mirni. “S obzirom na očekivane mase demonstranata, policija će morati da deluje veoma brzo i veoma fleksibilno u Nemačkoj. Ali ona nije dovoljno pripremljena za to”, rekao je Kopelke za listove medijske grupe Funke. „Zato apelujemo na mir i osetljivost učesnika, a posebno na odgovorne predsedavajuće sastanke.

Predsednik Nemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV), Joachim Rukvied, još jednom je zatražio razumevanje od onih koji su pogođeni blokadama poljoprivrednika. Reč je o “budućnosti naših poljoprivrednih porodica”, kao io bezbednosti hrane, a time i “budućnosti naše zemlje”, rekao je Rukvid na marginama zatvorenog sastanka regionalne grupe CSU u manastiru Seeon. Politika savezne vlade usmerena je protiv nemačkih farmera. „Ovde pokušavaju da naprave scenario zatvaranja koji je apsolutno neprihvatljiv“, nastavio je Rukvid. Udruženje farmera je pozvalo na nedelju akcije da demonstrira protiv ukidanja subvencija za industriju. Glavno pitanje su poreske olakšice za poljoprivredni dizel. Delimično povlačenje planova štednje savezne vlade nije dovoljno za udruženje.

Vajl poziva na povlačenje rezova Premijer Donje Saksonije Stefan Vajl pozvao je vladu semafora da poništi planirano smanjenje subvencija za poljoprivredu. To je bila njegova „hitna preporuka saveznoj vladi da očisti vazduh“, rekao je političar SPD-a u jutarnjem časopisu ARD i ZDF. “Mislim da bi bilo dobro da se ovaj sukob okonča”, dodao je on.Vajl je naveo primer ukidanja poljoprivrednog dizela, do čega bi trebalo da dođe postepeno do 2026. godine. Ovo je „ozbiljan teret“, posebno za manje kompanije. Više cene CO2 bi takođe pogodile poljoprivrednike. izvor Agencije / NDR tagesschau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *