Nemački poljoprivrednici najavljuju nove proteste

Predsednik udruženja nemačkih poljoprivrednika Joahim Rukvid upozorio je da će sledeće nedelje uslediti novi protesti poljoprivrednika širom Nemačke.

,,Ako se ništa ne dogodi sa poljoprivrednim dizelom, sledeći protesti i akcije uslediće naredne nedelje – rekao je Rukvid, prenosi „Die Zeit“.

On je dodao da su dosadašnji protesti bili „predšok“ i dodao da bi, ukoliko se ništa ne promeni, „moglo da dođe do erupcije“.

Rukvid je istakao da poljoprivrednici traže da nemačka vlada odustane od planiranih smanjenja subvencija za poljoprivredni dizel, rekavši da poljoprivrednici to vide kao „dodatni porez“.

,, Odgovornost sada leži isključivo na saveznoj vladi. Samo oni mogu da spreče proteste poljoprivrednika – kazao je on.

Poljoprivrednici su prošlog ponedeljka započeli blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi.

U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog, i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoji već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *