Ne palite strnjiku !

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je  građane da se prestanu sa praksom paljenja strmnih useva na otvorenom prostoru. „Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom“, apelovao je Trivan, a saopštilo to ministarstvo, ukazujući da decenijska praksa u Srbiji da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet, imovinu i živote ljudi.

On je podsetio na prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara“ kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike.

Ovakva metoda štetna je i za one koji pale svoje useve. Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Posle paljenja plodonosni sloj zemljišta prekriven je pepelom i pretvara se u prašinu koju lako odnose vetrovi i spiraju kiše tako da nestaje sloj koji je najvažniji za donošenje roda u narednoj godini.

Vatra sa njiva može se proširiti i izazvati požare većih razmera. Svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara šuma čiji je uzrok najčešće ljudski faktor, odnosno nekontrolisano paljenje. Bilo je slučajeva da su u ovakvim požarima stradali i oni koji su ih izazvali paleći strnjiku na usevima, zbog čega se mora probuditi svest da je paljenje strnjike opasno i veoma štetno.

Nemar i neodgovornost prema sopstvenim i tuđim životima, imovini i prirodnim resursima Srbije ne bi smeli da se tolerišu, i zato će Ministarstvo u svom domenu rada podržati napore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih organa i institucija u uticaju na javnost, jačanju kontrole i  sprovođenju adekvatnije kaznene politike kada je u pitanju paljenje strnjike, Kako se navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, za preispitivanje korpusa kaznenih mera i njihovu oštriju primenu, kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković povodom početka kampanje naglasio je da će ovo najbrojnije udruženje u Srbiji dati svoj puni doprinos, kako bi se prestalo sa paljenjem strnjike koja često dovodi do uništavanja staništa lovne divljači i samu divljač.

Direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka”, upravljača Specijalnog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara”, Dejan Zejak, predočio je novinarima opasnosti i posledice prošlogodišnjeg požara u Rezervatu, i istakao da će ova kampanja imati veliku ulogu u jačanju svesti javnosti o prevenciji kao faktoru zaštite i brige o zaštićenim područjima kao najdragocenijim delovima Srbije.

foto srbin.info

Srbija je jedan od četrdeset centara biodiverziteta u svetu, i izvanredni bogatstvo i lepota koji je odlikuju moraju se sačuvati Prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara” kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike. „Ovakva katastrofa ne sme više da se ponovi!” Kampanja „Ne pali strnjiku!“ ima za cilj da u javnosti probudi svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno, i da zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju te prakse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *