Nastavlja se sistemsko uništavanje poljoprivrednika u Srbiji

Mera koja je doneta u ministarstvu poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede, a odnosi se na ukidanje carine i prelevmana (zaštitne takse) za uvoz prasadi do 50 kolograma, nije adekvatna, ne nudi trajno rešenje i ne ide u korist srpskih poljoprivrednika, već je nastavak sistematskog uništavanja poljoprivrednika u Srbiji, ocenili su danas u stranci Zajedno.

„Za trenutno loše stanje u poljoprivredi, naročito kada je u pitanju stočarstvo zaslužan je isključivo dosadašnji (ne)rad ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a sada je doneta ova mera kako bi se pomoglo klaničarima, a sve opet na propast srpskog domaćina, i na štetu države od milijardu dinara“, navodi se u saopštenju.

Kako u stranci Zajedno navode, obnavljanje stočnog fonda u Srbiji jeste neophodno, ali se na ovaj način „opet marginalizuje srpski poljoprivrednik, a u fokus se stavljaju veliki klaničari“.

„Umesto ovakve vrste pomoći, srpskom poljoprivredniku, uzgajivaču svinja potrebno je pomoći na drugačiji način, odnosno kroz podsticaje pri čemu bi se oni na primer povećali za priplodne krmače sa 15.000 na 25.000 dinara, a za svinje sa 1.000 na 2.000 dinara. Jedino bi na taj način država stavila do znanja da želi i hoće da pomogne srpskom poljoprivredniku“, zaključuje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *