Najangažovanije telo za rodnu ravnopravnost u Srbiji- Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva

25. decembar

    Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva završnim programom okončao je odlazeću godinu na najbolji način. Uz  održanu prezentaciju dugogodišnjeg rada, bila je prilika da se  dodele Zahvalnice onima sa kojima je Savet došao do velikih rezultata i nagrada.

     Bilo je očigledno teško,  ali iz ove današnje perspektive, članice Saveta i sve koje su pomogle u ovoj priči kažu vredelo je.Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević čestitao je svim članovima i članicama Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva na velikom i značajnom uspehu.

   „Biti najbolji u Srbiji nije mala stvar. Nadam se da će lokalna samouprava i u 2020. godini na adekvatan način pomagati Savet jer sve teme kojima se bavi Savet su itekako značajne kako bi živeli na jedan bolji,civilizovaniji i smisleniji način“, izjavio je Rakočević, dodavši:

   „Sve aktivnosti koje Savet pokreće akcentuju da treba da budemo bolji ljudi, da se više poštujemo,da znamo šta su prava i da postoje merila i pravila koja ne moramo samo zakonom propisati. U vremenu u kojem živimo bitno je da čuvamo različitost, da se poštuju prava i žena i muškaraca, da se međusobno razumemo i kada se ne slažemo, jer to su neke osnovne tekovine koje treba da negujemo.“

Rakočević je, u ime grada Kraljeva,zahvalio Savetu za rodnu ravnopravnost koji je svojim angažovanjem celoj Srbiji poslao jednu lepu poruku o gradu Kraljevu.

   Povod za prezentaciju Saveta je nagrada koju je Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije dodelio Savetu za najangažovanije telo za rodnu  ravnopravnost u Srbiji i za firmaciju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Prema rečima predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidije Pavlović, nagrada ima veliki značaj ne samo zbog nagrade već dalje afirmacije…

      „Ova nagrada bila je izuzetno značajna, ali nje ne bi bilo, bez obzira na naš trud i rad, da nisu prisutni svi oni ljudi koji su nam godinama izlazili u susret, pomagali i zajedno sa nama radili na afirmaciji i doprinosu za unapređenje rodne ranoravnosti u Kraljevu. Želeli smo da podelimo sa našim prijateljima, građanima i građankama Kraljeva, upravo ono što je Savet radio svih ovih godina i da se ujedno zahvalimo onima koji su doprineli da ova nagrada dođe u ruke Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva“, naglasila je predsednica Saveta.

    Sve godine truda i rada dovele su do toga da Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva postane primer dobre prakse u Republici Srbiji na kome će drugi da uče. Direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević, dobitnica zahvalnice, istakla je da ova nagrada pripada svim ženama koje su od početka bile u ovoj priči, koja traje punih 10 godina.Poseban akcenat je stavila na svest i zajedništvo žena koje su pobedile političke nejednakosti.

„Još 2009. godine, uradili smo Lokalni akcioni plan zahvaljujući kom je osnovana Ženska odbornička mreža.U tom momentu je bilo jako teško jer je to bila jedna nova priča i nisu svi podjednako reagovali na nju. Zahvalna sam što su tada,za osnivanje Ženske odborničke mreže,potpisale sve odbornice, njih 22, bez obzira da li su pozicija ili opozicija.Drago mi je što smo prve pokazale svest o zajedništvu,solidarnosti i bile smo prve koje su prevažišle političke razlike i obojenost i napravile zajed ničku priču koja je pomogla da se formira Savet za rodnu ravnopravnost“, Ova priča dragocena je zbog toga što kada se govori o ravnopravnosti i jednakosti zapravo su žene izjednačene sa muškarcima samo u obavezama, a kad su ostale stvari u pitanju to nije slučaj.,,

    Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva dodelio je zahvalnice za podršku u radu: gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću, načelniku Raškog upravnog okruga Nebojši Simoviću,pukovniku 2. brigade kopnene vojske Željku Kuzmanoviću,načelniku Policijske uprava  Kraljeva Željku Rajkoviću, direktorki Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević, direktorki Doma zdravlja„Kraljevo“dr Mirjani Krčevinac, direktorki Kulturnog centra„Ribnica” Elizabeti Todorović, višem Kustosu u Narodnom muzeju Kraljevo Mirjani Savić,direktoru Javnog preduzeća za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta Aleksandaru Nestoroviću,direktoru JKP„Pijaca” Draganu Vuliću, načelnici Školske uprave Bojani Marinković, direktorki „TV raljevo“Violeti Simović, Udruženje „Kolo srpskih sestara“, advokatici Jeleni Nikolić, predsednici Mesne zajednice Vitkovac Snežani Madžarević, Ženskom Košarkaškom klubu„Kraljevo“ i Ženskom fudbalskom Klubu „Sloga 036“ iz Kraljeva.

S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *