Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održana panel-diskusija posvećena organskoj proizvodnji

Poslovni susret organskih proizvođača i panel-diskusija na temu „Budućnost i perspektive organske proizvodnje u Vojvodini“ organizovan je na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Na skupu, koji organizuje Vojvođanski organski klaster, resorni sekretarijat tradicionalno učestvuje i predstavlja svoje mere, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Pomoćnik sekretara Mladen Petreš istakao je da će u ovoj godini Sekretarijat imati nekoliko konkursa koji se odnose na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

– Imamo program za nabavku opreme i mehanizacije za koji će biti opredeljeno 14 miliona dinara. Takođe, iznos od milion dinara će biti usmeren na podršku sertifikaciji, odnosno na pokrivanje dela troškova sertifikacije organske proizvodnje – izjavio je Petreš.

Direktor organizacije za kontrolu Organic Control System Nenad Novaković, jedan od učesnika panel-diskusije, objasnio je da sertifikacija u organskoj proizvodnji nije komplikovana, ali da postoji nekoliko važnih koraka u tom procesu.

– Proizvođači moraju da se prijave i da svoju proizvodnju usklade sa zakonom i propisima koji regulišu organsku proizvodnju. Ali ono što je kritična tačka između nas i proizvođača jeste vođenje dokumentacije, što je obavezno. Celokupan proces proizvodnje mora biti dokumentovan – od nabavke semena, sredstava za ishranu i zaštitu bilja do berbe, žetve i magacinskih kartica, kad su u pitanju količine organske proizvodnje – rekao je Novaković i dodao da u oblasti zakona stalno dolazi do inovacija i da je edukacija neophodna.

U ime ove organizacije govorila je i Svetlana Vitomirović, koja je predstavila inovativni projekat „Teros“.

– Projekat je podržala Evropska unija i trajaće 36 meseci. Treba da dobijemo „digital product passport“, tačnije, na etiketama organskih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom treba da bude QR kod, koji ćete moći da skenirate i tako dobijete pasoš tog proizvoda – objasnila je Vitomirovićeva i dodala da u ovom projektu učestvuje šest zemalja – Španija, Grčka, Slovenija, Češka, Kipar i Srbija.

Na skupu se obratila i predstavnica Udruženja „Teras“ iz Subotice Snežana Mitrović, koja je istakla poteškoće i pogodnosti koje imaju organski proizvođači.

– Najveći izazovi su u vezi sa savetodavstvom. Oni koji ulaze u organsku proizvodnju ne znaju kome da se obrate za savete, i na tome treba raditi. Što se tiče podrške, lokalne samouprave poput Novog Sada, Zrenjanina, Kanjiže i Sente mnogo pomažu svojim organskim proizvođačima – navela je Mitrovićeva.

Dodala je da će na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog sekretara biti upućena pisma preporuke lokalnim samoupravama kako bi se jedan deo sredstava odvajao za podršku organskim poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *