Na Novosadskom sajmu danas je svečano otvoren 54. međunarodni sajam turizma.

– Sajam turizma sada predstavlja još jedan integralni deo slagalice uspeha Novosadskog sajma, našeg stogodišnjaka, ponosnog slavljenika velikog jubileja ove godine. Ovaj 54. po redu, Međunarodni sajam turizma uneće novu energiju u naš grad narednih dana. I ne samo u grad, već na sve meridijane putem savremenih tehnologija. Odlično je videti da se iz našeg grada, ova sajamska manifestacija uporedo odvija i na onlajn platformi i na taj način ide u čitav svet, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić otvarajući sajamsku priredbu. – Posebno mi je drago što su čak i Udruženja penzionera danas sa nama kako bi im se omogućilo ugovaranje putovanja pod najpovoljnijim uslovima. I to je Novi Sad jedan i jedini!, naglasio je Đurić.

Gradonačelnik Đurić je istakao i da Novi Sad prednjači u oblasti turizma u našoj zemlji, i da je tokom protekle decenije uspeo da se izdvoji na mapi Evrope kao destinacija koju vredi posetiti.

Izjave 004 880

– Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na teritoriji Novog Sada od januara do septembra ove godine boravilo blizu 175.000 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine za 11,1 odsto. Prema istom izvoru, u prvih devet meseci 2023. godine ostvareno je blizu 430.000 noćenja što predstavlja porast 6,2 procenata. Očekujemo da će do kraja godine biti ostvareno oko 600.000 noćenja. Kada ovu cifru uporedimo sa onom od pre samo jedne decenije, kada je broj noćenja u Novom Sadu iznosio 220.000 hiljada, uviđamo da je broj skoro tri puta uvećan za samo deset godina. Hoće to da se desi dragi prijatelji, kada se marljivo radi. I veruje u sebe i svoj grad. Onda uspeh ne može da izostane. Protekla decenija se zlatnim slovima upisala u noviju istoriju Novog Sada, kao najnaprednija, izrazito razvojna, kao ona na koju će naredne generacije biti samo ponosne, dodao je Đurić. – Ovaj međunarodni događaj, ne afirmiše samo turizam naše zemlje i grada, već istovremeno doprinosi razvoju privrede Novog Sada, ali i cele naše Srbije. Uz to, kao dobar domaćin vršimo promociju i popularišemo naš  grad mnogobrojnim gostima iz zemlje i sveta. Zaista je mnogo prednosti sajamskih manifestacija, a jedna od njih je i  umrežavanje ljudi. A, ljudi su sve dragi prijatelji. Početak i kraj. Smisao našeg rada i delovanja. Moj san i cilj i energija posvećena je samo tome da Novi Sad bude po meri svih njegovih ljudi. Da prednjači u svemu i uvek da pobeđuje, naglasio je Đurić.

-Mogli bismo sa zadovoljstvom ovde satima da pričamo o jednom velikom jubileju, a to je 100 godina Novosadskog sajma. Mogli bismo satima i s ponosom da pričamo o rekordima, rekordu o broju turista, rekordu o broju noćenja, rekordnom broju zaposlenih, rekordno niskoj stopi nezaposlenosti, ali sve to ne bi mogli satima da pričamo da nema jedne ključne reči – a ta reč je zajedništvo. Sve to godinama unazad postižemo zajedno. Zajedno Pokrajinska vlada, zajedno Vlada Republike Srbije, zajedno Grad Novi Sad i svi ostali gradovi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. I danas smo zajedno. I danas zato što smo zajedno ovo jeste najbolji sajam ikada, zaključio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević.

Otvaranje sajma 2 004 880

-Osvrćem se na veliki jubilej Novosadskog sajma sa željom da i u narednih 100 godina bude stožer okupljanja privrednika, ne samo AP Vojvodine nego i celog Regiona. Isto tako kao što Novosadski sajam pravi rekorde tako je i ova godina, turistička godina u Srbiji, bez premca rekordna godina od kada se meri turistički promet u Srbiji, a ja svakako mogu da kažem da je i u modernoj istoriji naše Srbije ovo rekordna godina. Od 1. januara do današnjeg dana mi imamo porast broja dolazaka ukupan od 8 odsto, noćenja i deviznog priliva po 8 odsto. Ono što je veoma značajno i daje nam nadu da će i sledeća godina biti rekordna jeste dolazak stranih turista kojih je za četvrtinu više nego prethodne godine, dakle, više ih je nego ikad u našoj zemlji. Svakako da značajan doprinos tome daje i Vojvodina i turistički poslenici u AP naravno

Grad Novi Sad koji generiše gotovo 50 posto svih dolazaka turista u Vojvodinu i koji zajedno sa Beogradom čini dve trećine dolazaka stranih turista u našu zemlju. Ono što je veoma značajno je to da pored Novog Sada i druge destinacije prate ono što radi ovaj grad.  Mogu svakako istaći značajne rezultate koje postiže Fruška gora koja je među 5 planinskih destinacija u Srbiji sa svojim „motorom“ Vrdnikom koji je primer dobrih ulaganja i dobre sinergije između državne pomoći i privatnog sektora i mi rukovodeći se dobrim  primerom koji je dao Vrdnik, smo u prethodnih nekoliko godina ulagali u Palić, i ove godne smo završili jedan velelepan spa kompleks tamo koji je vredeo petnaestak miliona evra i koji će biti u narednim godinama konkurencija, ne samo mađarskim banjama i spa centrima, već i širem okruženju. Mi ćemo i u narednoj godini nastaviti da pomažemo turizam u Vojvodini. Ovom prilikom mogu da najavim da ćemo svakako u narednoj godini započeti projekat izgradnje međunarodnog turističkog pristaništa u Banoštoru u Opštini Beočin što će u velikoj meri doprineti razvoju kruzing turizma čiji je centar bio Novi Sad. Proširićemo tu delatnost, a  svakako ćemo nastaviti i sa većim ulaganjima u veće infrastrukturalne projekte, ne samo u Vojvodini već u celoj Srbiji, i da ćemo, iako je ova godina bila rekordna sledeću sa trećinom ulaganja učiniti još boljom, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, Uroš Kandić.

Regija partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Boka Kotorska, koja će biti promovisana kroz aktivnosti na štandu Crne Gore, koja je bila Zemlja partner na ovoj priredbi i 2015, 2016, 2017. i 2022. godine.

-Kada čujete da neko ima 100 godina pomislite, mnogo je star. Meni se čini da je Sajam nikad mlađi, nikad življi. Pogledajte logo, po meni jedan od najlepših koje sam videla i koji vas prosto poziva i mami da zaplovite u crnogorski deo Jadranskog mora. Ja sam zaista počastvovana time što smo već drugu godinu zaredom i u godini ovako važnog jubileja Sajma, koji je ozbiljan brend, koji je davno prešao granice regiona, što se Crna Gora pokazala dovoljno dobrim i dovoljno odgovornim partnerom u realizaciji svega. Sajam turizma je prilika da se vidi koliko su dve zemlje spojene i povezane. Crna Gora, Srbija i Vojvodina, danas su na jednom mestu. Ono što je saradnja Crne Gore i Sajma iznedrila za ove dve godine, koliko sam ja tu diplomatski predstavnik, je snažna veza među ljudima, rekla je Nevenka Ćirović, generalna konzulka Crne Gore u Srbiji. -Ja vas pozivam da svi zajedno uživamo u svim danima i onome što će biti prezentovano,  jer osim Srbije i Crne Gore, Vojvodine, kao ozbiljne turističke destinacije, imaćete priliku da vidite ponude i drugih zemalja. To znači da polako Srbija, Vojvodina i Crna Gora postaju ozbiljna konkurencija svima ostalima, koji pokušavaju da se utrkuju sa nama. Kada budemo radili zajedno bićemo bolji, a nadamo se i da će mnogi naredni projekti biti zajednički. Spremite se da vidite mnoga iznenađenja koja je Crna Gora pripremila za Novu godinu, dodala je Ćirović.

Uz više od 240 izlagača iz zemlje i inostranstva, uz Regiju partnera – Boku Kotorsku, koja će predstaviti najznačajnije i najatraktivnije sadržaje Crne Gore, očekujem da će ovaj Sajam biti zaista poseban, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić. -U godini kada Novosadski sajam obeležava vek postojanja, potvrđena je pozicija naše sajamske kuće na međunarodnoj mapi najznačajnijih centara i organizatora poslovnih događaja, zbog čega on značajno doprinosi razvoju i poslovnog turizma naše zemlje. Kroz ponude turističkih organizacija iz Crne Gore, Vojvodine i Novog Sada moći ćete pronaći neku novu destinaciju za putovanje ili novog poslovnog patnera kroz B2B susrete, ali i novi posao kroz Dane karijere, upoznati se sa Hosted Buyer Programom, ali i sa novim sadržajima koje Sajam nudi, kao što je 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije! Kao najbolji primer promocije našeg kulturnog nasleđa, u Auli se nalazi Vrhunska izložba Viminaciuma – Putevima rimskih imperatora po Srbiji za koju vlada veliko interesovanje. Želim vam prijatne trenutke na Sajmu i da odavde odete prepuni pozitivnih utisaka!, dodao je Lovrić

Sajam turizma na Novosadskom sajmu traje do subote, 2. decembra. Organizovane su brojne atrakcije, Dani karijere, Gastro Kup Srbija, Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika, Izložba Viminacijuma – Putevima rimskih imperatora, Konferencija MEKST… Tu su naravno destinacije i daleki prostori koji inspirišu i čekaju posetioce.

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova. Ulaz se ne neplaćuje uz registraciju posete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *