Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu obeležen Dan Departmana za stočarstvo

Afrička svinjska kuga – bolest svinja za koju ne postoji vakcina ni lek trenutno je u stagnaciji, ali je pred nama početak sezone svinjokolja pa oprez farmera ne bi trebala da popušta, kazao je u izjavi za „Dnevnik” direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu docent dr Dejan Beuković prilikom obeležavanja Dana departmana – 73 godine postojanja.

– Farmeri su shvatili da svinje ne treba pokazivati već čuvati i strogo se pridržavati mera opreza, menjati odeći i obuću pri ulasku u farmu i kod hranjenja životinja. Taj oprez i dalje treba da je priustan jer trenutak nepažnje može da ih košta po džepu, pošto čim se jedna svinja zarazi, treba odmah sve uspavati – izjavio je on.

Docent dr Beuković skrenuo je pažnju na to da svinjarstvu kao delu stočarstva nikada nije bilo baš najbolje, pošto su uvek postojali periodi kada su farmeri ukazivali na probleme.

– Sada je hrana jeftina, to naravno, ide na štetu ratara, ali stočari imaju od toga koristi, pošto su kukuruz, pšenica i soja jeftini – kazao je dr Beuković, navodeći da bi bilo dobro da trenutak jeftinih sirovina za stočnu hranu treba iskoristiti i krenuti snažnije u obnovu stočnog fonda i tržišne viškove koje imamo u uljaricama i žitaricama iskoristi za ishranu ne samo svinja već i goveda, ovaca i koza.

– Umesto da kukuruz, soju i pšnicu izvozimo, trebalo bi ih više iskoristiti u stočarstvu da bi se ciklus proizvodnje zatvorio i doneo veću dobiti ne samo uzgajivačima već i državi – naveo je docent Beuković.

Podvukao je i da trenutno situacija u poljoprivredi nije dobra, ali da na to ne utiču samo naše slabosti u poljoprivrednoj proizvodnji već i globalni klima i cene uljarica i žitaricak koje ni na svetskoj pijaci nisu znatno više.

– Sa Ministarstvom poljoprivrede razgovaramo i oko visine subvencije i svega što se tiče unapređenja stočarske proizvodnje. Departman za stočarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu godinama je partner Ministarstvu poljoprivrede pa je tako doprineo i da se osmisli E-agrar. Radićemo sa predstavnicima Ministarstva da se povećaju subvencije i njihova isplata bude brža – naveo je dr Beuković.

Govoreći o situaciji u tovu svinja, docent Beuković kazao je da trenutna sutacija u svinjarstvu nije bila skoro tako dobra.

– Tovljači su, konačno, dočekali da cena žive vage pokrije sasvim troškove proizvodnje i krenu da zarađuju. Kilogram žive vage je trenutno iznad 260 dinara. Konačno, posle 50 godina, prerađivački sektor mora da se odriče svog dela profita – kazao je docent Beouković i dodao:

– Koliko će još takve tržišne prilike da traju je neizvesno, ali tome dobrim delom doprinosi pojava afričke svinjske kuge. Brojni tovljači su odustali od tova, čekajući da se bolest smiri pa da ponovo krenu u novi ciklus proizvodnje. Izvor: Dnevnik Foto: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *