“Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”

Da li će nam u budućnosti zemlja ostati neobrađena, ili ćemo ipak dobiti nove mlade generacije zemljoradnika, pitanje je koje muči agrar širom Evrope. O tom važnom pitanju govorilo se danas i u Novom Sadu, na konferenciji “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Statistika pokazuje da Mladih poljoprivrednika u srpskom agraru ima, ali pak ne dovoljno. Podaci govore da, od 600 hiljada poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji, samo 5 odsto ima mlade vlasnike. U Evropskoj uniji duplo više, oko 10 odsto mladih poljoprivrednika, što je bolji rezultat nego kod nas, ali opet nije dovoljno dobar pokazatelj da će u budućnosti ostati neko da obrađuje zemlju.

Veća dostupnost sredstava iz EU fondova je nešto što daje prednost mladim evropskim zemljoradnicima, u odnosu na naše, ali dolaskom IPARD programa u Srbiju i domaći mladi poljoprivrednici mogu dobiti jedan deo tog novca.

Ono što ohrabruje, jeste podatak da je u meri IPARD-a koji se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, interesovanje mladih poljoprivrednika u svakom pozivu sve veće.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) je osnovano 2015. godine. Ono okuplja i zastupa interese mlаdih ljudi, koji se bave i koji žele da se bave poljoprivredom.
Organizovan je kao forum za komunikaciju i dijalog između mladih poljoprivrednika, državnih i Evropskih donosioca odluka, osnovni cilj SUMP-a je jačanje i promocija mladog poljoprivrednika i inovativnog poljoprivrednog sektora.
SUMP je osnovan po uzoru na postojeća udruženja mladih poljoprivrednika u Evropskoj Uniji i član je Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA

CEJA je skraćenica od “COUNSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS” ili prevedeno na srpski “Evropsko veće mladih poljoprivednika” i predstavlja glas mladih poljoprivrednika u Evropskim institucijama. Evropsko veće mladih poljoprivednika predstavlja vise od 2 miliona mladih poljoprivrednika sa teritorije Evrope i njeno sedište je u Briselu glavnom gradu EU.

SUMP je nevladino i neprofitabilno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti poljoprivrede, pravljenja boljih uslova za mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom, kao i onih koji se već bave ovom delatnošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *