Ministarstvo pozvalo poljoprivrednike na sastanak 29. septembra

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak 29. septembra, potvrđeno je Danasu.

„Ovim putem pozivamo predstavnike udruženja i to: Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje „STIG“ Požarevac, Udruženja „Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“, na sastanak kod ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković u petak, 29. spetembra sa početkom u 9 časova“, navodi se u mejlu koje je ovo ministarstvo uputilo poljoprivrednicima.

Tema sastanka je, kako se navodi, Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan 22. maja 2023. godine i njegovo ispunjenje.

Sastanak će biti održan u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podsećamo, poljoprivrednici sedam udruženja koji su u maju ove godine potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva za oporavak agrara, iskazali su nezadovoljstvo zbog toga što su ti zahtevi samo delimično ispunjeni.

Sporazum je potpisan u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *