Ministarka obećala – Sve subvencije poljoprivrednicima biće isplaćene do kraja godine

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da isplata premija za mleko za treći kvartal počinje u ponedeljak, kao i da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine. ,,Budžet Ministarstva poljoprivrede je nikada veći. Mi smo trenutno na 78,5 milijardi dinara u ovoj godini, što čini 5,3 odsto ukupnih poreskih prihoda države,, – rekla je danas Tanasković za RTS.

Navela je i da 62 milijarde dinara iz budžeta idu na podsticaje u ovoj godini. Dodatnih 16,5 milijardi dinara će biti isplaćeno na podsticaje u celosti. Naglasila je da se već ove nedelje krenulo sa isplatama . Ona je podsetila da je u ponedeljak isplaćeno mleko za drugi kvartal, da je u utorak isplaćeno gorivo, u sredu osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, a u četvrtak su isplaćeni voćari.

,, Mi svaki dan isplaćujemo sredstva. U ponedeljak ćemo već isplatiti mleko za treći kvartal i mogu reći da ćemo sigurno do polovine decembra utrošiti skoro čitav novac osim jedne mere, a to je dodatna mera proizvođačima suncokreta koju je država ove godine donela ,,– dodala je ona.

Precizirala je da u ovom trenutku ima oko 35.000 zahteva za tu meru. ,, Idemo sa isplatom svih redovnih mera, da bismo verovatno 30. decembra isplaćivali i suncokret. U svakom slučaju, sve će biti izmireno do kraja ove godine,, – navela je Tanasković.

Naglasila je i da je prioritet ministarstva uvođenje sistema e-Agrar, kao i da on neće funkcionisati po principu „brzi prsti“, već će se uvesti kriterijumi za svaku meru.

,, Mi sada imamo oko 450.000 poljoprivrednih gazdinstava prijavljenih, oni su do sada aplicirali na mere na način ‘ko pre devojci’ ili ‘brzi prsti’, svakako ćemo uvesti kriterijume za svaku meru, bićemo dosta transparentni. Ići će sve elektronski i očekujemo da se tu dosta iščisti situacija u smislu uređenja sistema,, – kazala je ministarka.

,,Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi „kako bi se poljoprivrednicima olakšao život u smislu podnošenja zahteva, smanjila čekanja na šalterima i kako bi administracija bila brža, efikasnija, a oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali.

Prema njenim rečima, ove godine je doneto više mera kao pomoć poljoprivrednicima. Pored mera za proizvođače šećerne repe i suncokreta, imamo i meru za proizvođače mleka – podignuto je sa sedam na 10 dinara po litru za prvi i drugi kvartal, u trenutku kada je bilo poremećaja na tržištu mi smo podigli na 15 dinara po litru, tako da se reaguje trenutno shodno situaciji. Dodala je da je ove godine doneta i mera za reprogram kredita, kao i da će deo te kamate snositi država.

Svim merama treba dodati i15.000 tona merkantilnog kukuruza obezbeđenih preko robnih rezervi i on će završiti kod naših proizvođača mlečnih krava – rekla je ministarka.

U vezi sa rešavanjem krize u stočarstvu, mlečnon proizvodnji i proizvodnji mesa, Tanasković je kazala da je u svakodnevnom kontaktu sa stočarima i da joj oni iznose svoje predloge koji će biti razmotreni.

,, Država ne ulaže ni sada malo u stočarstvo. Imamo osnovne podsticaje koji su 8.000 dinara po hektaru, plus 1.000 dinara po hektaru za gorivo. Imamo podsticaje za mleko koji su 10 dinara po litru, imamo direktne podsticaje za kvalitetne priplodne krave koji su na nivou 25.000 dinara po grlu, imamo podsticaje za krave dojilje 40.000 dinara po grlu, za krave za tov 40.000 dinara po grlu, imamo mere za svinjarstvo, imamo preko deset mera u stočarstvu – ukazala je Tanasković.

Pored toga, kako je kazala, postoje i mere ruralnog razvoja gde se finansira tov sa 5.000 dinara po grlu goveda, a po 3.000 dinara po grlu za svinje, ovce i koze.

,, Sve ove mere koje se sporvode daju prioritet našim proizvođačima i domaćoj prizvodnji i to se pokazalo kao najvažnije da imate sve osnovne živote namirnice i sve druge u svojoj zemlji. Kao što vidite, svaka država koja ima svoju prozvodnju bolje prolazi u ovom trenutku,, – zaključila je ministarka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *