Zemlje koje su smanjile potrošnju antibiotika i kod životinja i kod ljudi, primetile su smanjenje bakterija otpornih na antibiotike.
Ovo je prema IV zajedničkom izveštaju o integrisanoj analizi potrošnje antimikrobnih agenasa i pojave antimikrobne rezistencije (AMR) kod bakterija kod ljudi i životinja za proizvodnju hrane (JIACRA IV), koji je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. (ECDC), Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Evropska agencija za lekove (EMA).
Procenjuje se da svake godine AMR prouzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru (EU/EEA) i predstavlja značajno opterećenje za evropske zdravstvene sisteme, sa približnom cenom od 11,7 milijardi evra po godine, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Uzimajući u obzir pristup jednog zdravlja, koji prepoznaje vezu između zdravlja ljudi i životinja, izveštaj predstavlja podatke prvenstveno prikupljene između 2019. i 2021. o potrošnji antibiotika i AMR-u u Evropi, ali su analizirani i trendovi vezani za spomenute podatke kako kod ljudi, tako i u uzgoju životinja za proizvodnju hrane u period 2014.-2021. Na primer, u ovom periodu u zemljama EU upotreba antibiotika u stočarskoj proizvodnji pala je 44%.
Analiza koju su sprovele tri agencije pokazala je da bakterije E. coli i kod životinja i kod ljudi postaju manje otporne na antibiotike kako se ukupna potrošnja antibiotika smanjuje. Pored toga, otpornost bakterija kod ljudi može biti povezana sa otpornošću bakterija kod životinja koje se koriste radi proizvodnje hrane. Dva primera istaknuta u izveštaju su Campilobacter jejuni i Campilobacter coli, koji se mogu naći kod životinja za ovu namenu i mogu se preneti na ljude putem hrane.
Ovo pokazuje da se zabrinjavajući trendovi rezistencije na antibiotike mogu preokrenuti ispravnim akcijama i politikom. Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“