Malinari zahtevaju1,75 evra za kilogram crvenog zlata

Na nedavno održanom sastanaku Radne grupe za malinu, između ostalog, čulo da otkupljivači neće imati nikakav argument da ovogodišnji rod maline plate ispod realne cene pravdajući je slabom potražnjom na svetskom tržištu.

Ovaj stav branilo je pet članova Asocijacije proizvođača maline koji su predstavnicima ministarstava poljoprivrede i finansija, pozivajući se na podbačaj roda u konkurentskim državama, predstavili prilike u srpskim zasadima crvenog zlata i podatke da hladnjačari više skoro i da nemaju maline na zalihama.

Jedan od zahteva koji je Radnoj grupi uputila Asocijacija je da se otkupna cena maline utvrdi na desetogodišnjem nivou i da bude 1,75 evra za kilogram ovog voća.

Razloga je više kažu u Asocijaciji a svakako je značajan i taj da je maline manje na svetskom tržištu zbog gubitka maline u Čileu. Malina već sada ima cenu oko 3 evra. Ukoliko malinari i ove godine podbace sa očekivanim rodom i prihodom koji bi očuvao egzistenciju proizvodnje i malinara, bio bi to kraj najizvoznijeg srpskog voća. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *