Malinari traže novu pomoć od države

Malinari i mali hladnjačari koje okuplja udruženje „Naše voće Srbija“ ponovo su tražili od Vlade Srbije da im pomogne u rešavanju problema izazvanih poremećajima domaćeg tržišta, koji su počeli 2022. godine i traju do danas. U platformi koju su predali Vladi Srbije traže i novi model subvencionsanja i rada u toj oblasti poljoprivrede.

,, Ja kad ljudima kažem da je cena maline trenutno 180 illi 200 dinara, oni se zapanje, jer plaćaju malinu u marketima 1.600, 1.700 dinara po kilogramu. Cena maline na tržištu nije pala. Proizvođači i mali hladnjačari ne mogu sami da iznesu teret tog poremećaja na tržištu. Sa ovakvim načinom rada mora da se napravi rez, zajedno sa stručnim ljudima, koji znaju kako da izvedu ovaj sektor na „zelenu’ granu“ – rekao je za „Novu ekonomiju“ Božo Joković iz udruženja „Naše voće Srbija“.

On kaže i da bi subvencionisanju u oblasti malinarstva trebalo da se priđe sasvim drugačije nego što je to slučaj u oblasti ratarstva i stočarstva, odnosno da se one ne dodeljuju po hektaru obradive površine.

,, Dok se ne urade novi modaliteti subvencija i poslovanja, prerade i distribucije i dok se ne povežu proizvođačke organizacije mi u sektoru malih hladnjača ćemo biti gubitnici, a velika većina nas je u bankrotu odmah iza Nove godine,, – kaže Joković.

Zbog svega toga su predali nove priedloge za modele kredita i moratorijume na već uzete kredite, kako bi se rešila teška situacija u kojoj se nalaze.

Joković kaže da su na pisarnici Vlade Srbije predstavnici te grupacije predali platformu sa predlozima utvrđenim na nedavno održanom sastanku u Arilju, na kojima su radili sa Poljoprivrednim fakultetom i Zadružnim savezom Srbije.

Predlozi su predati posle sastanka koji je održan u utorak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije i premijerkom Anom Brnabić, prenosi „Nova Ekonomija“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *