Malinari nezadovoljni otkupnom cenom blokirali petlju Arilje – Požega

Proizvođači maline nezadovolji otkupnom cenom blokirali su traktorima petlju Arilje – Požega. Traže da akontna cena bude 350 dinara sa tendencijom rasta.

Proizvođači malina okupljeni u ariljskom Udruženju “Vilamet“ danas su održali protestni skup u Arilju.Destinama traktora krenuli su u protestnu vožnju i na dva sata blokirali petlju u Požegi.

Tvrde da su cenom maline nezadovoljni voćari širom Srbije, a da je ministar postigao dogovor sa predstavnicima udruženja koja nisu reprezentativna. 

“Ovo je još jedino ostalo da izrazimo naše nezadovoljstvo. Ja smatram da ćemo još danas izlaziti na ulicu, više nećemo. Mislim da je ovo kra, ako nema sluha da nas neko sasluša i da čuje ove probleme, naravno da ih i reši. Ne kažemo mi da je moguće rešiti sve odjedanput, ali barem da rešimo jedan deo. Ako može premijer da nas primi”, kaže Mileta Pilčević, predsednik Udruženja “Vilamet“ Arilje. 

Njihovi zahtevi su da akontna cena maline bude 350 dinara sa tendencijom rasta, jer, kako kaže, maline nema ni kod nas, a ni u svetu.

“Ljudi zovu, pričaju nam,  javljaju nam da maline nema nigde. Znači, ovo je jedna pljačka proizvođača i da nema dalje. Mi ne možemo izdržati, jer smo radili u minusu. Ove godine u minusu, znači sledeća je godina kraj ove proizvodnje”, kaže Mileta Pilčević.

Zbog blokade ariljske petlje u Požegi formirale su kolone. Policija je saobraćaj preusmerava alternativnim pravcima.

Malinari su protest najavili ranije, ukoliko se dogovor ne postigne, jer su nezadovoljni otkupnom cenom malina od 250 dinara po kilogramu.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović je juče da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu. Ukoliko izvozna cena premaši taj iznos dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika, navodi Martinović.

Aleksandar Martinović je demantovao spekulacije da 31. maja nije postignut dogovor o početnoj ceni maline na sastanku proizvođača, hladnjačara i predstavnika Vlade. Izvor Rts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *