Malinari na mukama

Oluja uništila rod, jedva nalaze radnike i još plaćaju testove za koonu

Nedavno je za ovo voće zatraženo da se proglasi strateškim proizvodom

Malinari iz ariljskog kraja brinu za ovogodišnji rod maline zbog štete koju je nanelo nevreme, ali i zbog problema obezbeđivanja radne snage.

– U mom malinjaku su polomljeni laštari. Procena je da će ove godine biti i 20 odsto manji rod nego prošle godine, jer je i sadni materijal veoma loš. Problem je što nema ni radne snage – žali se predsednik Udruženja malinara “Vilamet spas” iz Arilja, Dragan Bogdanović.

On ističe da je situacija, izazvana epidemijom, stvorila još veće muke kada je reč o obezbeđivanju berača.

– Koga ti u ovoj situaciji da primiš u kuću, a trebalo bi da se plati i 6.000 dinara za testiranje radnika – kaže Bogdanović, i dodaje da će tražiti rešenje od države da se testovi ne plaćaju.

Malinari navode da je realna cena za kilogram roda ove godine od 180 do 200 dinara, a iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije smatraju da je najbolja strategija utvrditi cenu za duži vremenski period.

Maline su vremenom postale naš brend

– Bolje da se napravi kompromisna cena na deset godina, 1,75 evra, i da svi znamo koliko ćemo proizvoditi maline, da propratimo gajenje, da zamenimo zaraženu malinu, da imamo neki red – kaže predsednik Ascoijacije, Dobrivoje Radović.

On podseća da je, na nedavnom sastanku s Radnom grupom, za malinu zatraženo da se proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja i da se završi rejonizacija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *