Letnja rezidba

Letnja rezidba sprovodi se u toku vegetacije, pa se stoga i naziva letnja-zelena. Ovoj rezidbi predhode neke operacije kao što su: rovašenje pupoljaka, razvođenje jednogodišnjih letorasta i uvrtanje (sukanje) letorasta, prstenovanje debla,  kako bi se smanjila bujnost, a podstakla rodnost kod bujnih stabala

Letnja rezidba je značajna agrotehnička mera, sve popularnija među voćarima. Sprovodi u zavisnosti od razvoja vegetacije, od polovine juna pa sve do kraja jula. Može se sprovesti čak i u dva navrata, zavisno od razvijenosti stabla.

   ,,Uklanjaju se sve grane koje idu ka unutrašnjosti i uspravno u odnosu na krunu. Njihovo uklanjanje je moguće i lačenjem, dok su male, ili odsecanjem voćarskim makazama u kasnijem period. Mogu se odsecati do osnove grana ili ostavljati čaporak, obično sa dva pupoljka. Osnovne, skeletne grane prekraćuju se na bočne prevremene grančice, čime se postiže formiranje uzgojnog oblika i sprečavanje izduživanja krune. Ovim načinom dobija se veća osvetljenost krune, što ima za cilj bolje formiranje cvetnih pupoljaka, odnosno stvaranja rodnog potencijala za narednu godinu,,… kaže Mile Džombić, agronom u penziji

   Letnjom rezidbom naaročito kod mladih zasada u 3 I četvrtoj ovom merom formiramo željeni oblik stabala koji će takođe imati uticaj na kasniji rod.


   Kod jabučastih voćnih vrsta letnjom-zelenom rezidbom uklanjaju se svi letorasti koji su suvišni u kruni i imaju vertikalan položaj. To se uglavnom odnosi na stabla starija od četiri godine, jer suvišnih u ranijim godinama nema. Kod ovih voćnih vrsta u starijim godinama mogu se skraćivati-uklanjati starije rodne grane kada se desi da one budu preterano bujne zbog slabe rodnosti. Da li je nakon rezidbe obavazna i mera zaštite.

,,Ukoliko postoji mogućnost, može bakrom, mada sada u punoj vegetaciji sokovi rade I oni će sami stvoriti kotikulu,,

  Letnju rezidbu možemo raditi i pre i posle berbe u zavisnosti od sortimenta ali i same voćne vrste.Ono što svakako ne treba izostaviti jeste navodnjavanje, prvenstveno mlađih zasada, jer sun am leta uglavnom prilično suva

,, Prvu letnju rezidbu raditi samo ako su sadnice toliko napredovale da su grane pre 20og juna dugačke 80-100 cm!U suprotnom, ostaviti prekraćivanje za proleće druge godine. Kada se ova mera propusti u prvoj, eventualno drugoj godini, sa velikim naporom se može korigovati kasnije, jer grane postaju bujnije, teže se savijaju i vec tada se lome i ocepljuju. Ovu meru posebno treba sprovoditi u zasadima šljiva, gde se teži slobodnijem formiranju uzgojnog oblika sa dužim skeletnim granama.,, -pojašnjava sagovornik
Iz svega pomenutog, proizilazi da je letnja-zelena rezidba neizostavna u gajenju voća. Posle sprovedene ove rezidbe, zimska rezidba na zrelo je izuzetno jednostavna, često samo korektivna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *