Letnja rezidba sprovodi se u toku vegetacije, pa se stoga i naziva letnja-zelena. Ovoj rezidbi predhode neke operacije kao što su: rovašenje pupoljaka, razvođenje jednogodišnjih letorasta i uvrtanje (sukanje) letorasta, prstenovanje debla, kako bi se smanjila bujnost, a podstakla rodnost kod bujnih stabala
Letnja rezidba je značajna agrotehnička mera, sve popularnija među voćarima. Sprovodi u zavisnosti od razvoja vegetacije, od polovine juna pa sve do kraja jula. Može se sprovesti čak i u dva navrata, zavisno od razvijenosti stabla.
,,Uklanjaju se sve grane koje idu ka unutrašnjosti i uspravno u odnosu na krunu. Njihovo uklanjanje je moguće i lačenjem, dok su male, ili odsecanjem voćarskim makazama u kasnijem period. Mogu se odsecati do osnove grana ili ostavljati čaporak, obično sa dva pupoljka. Osnovne, skeletne grane prekraćuju se na bočne prevremene grančice, čime se postiže formiranje uzgojnog oblika i sprečavanje izduživanja krune. Ovim načinom dobija se veća osvetljenost krune, što ima za cilj bolje formiranje cvetnih pupoljaka, odnosno stvaranja rodnog potencijala za narednu godinu,,… kaže Mile Džombić, agronom u penziji
Letnjom rezidbom naaročito kod mladih zasada u 3 I četvrtoj ovom merom formiramo željeni oblik stabala koji će takođe imati uticaj na kasniji rod.
Kod jabučastih voćnih vrsta letnjom-zelenom rezidbom uklanjaju se svi letorasti koji su suvišni u kruni i imaju vertikalan položaj. To se uglavnom odnosi na stabla starija od četiri godine, jer suvišnih u ranijim godinama nema. Kod ovih voćnih vrsta u starijim godinama mogu se skraćivati-uklanjati starije rodne grane kada se desi da one budu preterano bujne zbog slabe rodnosti. Da li je nakon rezidbe obavazna i mera zaštite.
,,Ukoliko postoji mogućnost, može bakrom, mada sada u punoj vegetaciji sokovi rade I oni će sami stvoriti kotikulu,,
Letnju rezidbu možemo raditi i pre i posle berbe u zavisnosti od sortimenta ali i same voćne vrste.Ono što svakako ne treba izostaviti jeste navodnjavanje, prvenstveno mlađih zasada, jer sun am leta uglavnom prilično suva