Tradicionalna 33. leskovačka roštiljijada ove godine trajala je od 21. do 27. avgusta, a Leskovac je sa prepuno štandova na kojem se prodaju specijaliteti sa roštiljada, dokazao još jednom da su ,,kraljevi Juga,, u ovoj fešti. Cene su nešto veće nego prethodnih godina, što nije umanjilo posetu u finišu ove značajne gastromnke manifestacije sa dugom tradicijom.
Grad Leskovac i TO grada Leskovca, godinama unazad, na prostoru “Široke čaršije” u centru Leskovca, organizuju privredno – turističku manifestaciju Roštiljijada.Ova manifestacija postaje najveći gastronomski događaj na prostoru Balkana i jedna od najvećih u Evropi. Obzirom na broj posetilaca, izlagača i prateće sadržaje, Roštiljijada je jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji, te sa pravom zauzima posebno mesto u republičkom kalendaru priredbi TO Srbije.
Procena Organizatora su da godišnje poseti više od pola miliona ljubitelja dobre hrane i kvalitetnog provoda i taj broj se sveke godine povećava. Leskovac, kao nekadašnji “Mali Mančester” – grad tekstila, “grad kozmetike”, “sajamski grad”, danas se na turističkoj karti Srbije prepoznaje po specijalitetima sa roštilja i Roštiljijadi.
Ćevapi i pljeskavice najprepoznatljiviji su zaštitni znak srpske kuhinje. Prestonica ovih neodoljivih specijaliteta bez sumnje je Leskovac. Zato i ne čudi što se baš u ovom gradu održava najveća gastronomska manifestacija u Srbiji, leskovačka Roštiljijada.
Svake godine tradicionalno se obavlja pripremanje najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda. Trenutni šampion težak je preko neverovatnih 66 kila. Sem ovog diva, na Roštiljijadi se majstori nadmeću i u pripremanju ćevapčića i uštipaka. Biraju se najbolji proizvođači roštilj mesa, održava se škola roštilja i takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica. Sve ovo je učinilo Roštiljijadu najmasovnijom gastronomskom manifestacijom u zemlji.
Roštiljijada se održava svake godine u poslednjoj nedelji avgusta Traje nedelju dana, tokom kojih je poseti više od 500.000 posetilaca što iz Srbije, što iz inostranstva. To je svrstava u sam vrh najposećenijih manifestacija u Srbiji.Lokacija manifestacije smeštena je u sam centar grada, pešačku zonu Leskovca, u Bulevar Oslobođenja. U ovom periodu godine centar grada je najživlji, opremljen brojnim štandovima s hranom i oživelim baštama restorana
Ove godine sve skuplje u odnosu na lane
Obična pljeskavica od 100 grama je od 300 dinara pa naviše, uglavnom oko 350, gurmanska je za 100 dinara skuplja i na većini štandova je 450 dinara, dok sok košta preko 200 dinara. Leskovac je prestonica roštilja ali se pored roštilja sve više jedu prasetinu ili jagnjetina, a kilogram prasećeg pečenja koštalo je oko 2.500 dinara, a pečene jagnjetine do 3.000 dinara. Učesnici kažu da je uzrok poskupljena zbog visoke cene zakupa, ali i generalno zbog poskupljenja mesa i u mesarama. Prosečna cena noćenja u Leskovcu je 25 evra, dok u ovom periodu može biti bliže ceni od 40 evra.
Inače, odlično uigrana ekipa leskovačkog restorana „Koliba“, sedmu godinu zaredom, oborila je sopstveni rekord u pripremanju najveće pljeskavice na svetu. Ona je na „Roštiljijadi“ u Leskovcu napravila pljeskavicu od čak 80 kilograma roštilj mesa što je za 12,8 kilograma više u odnosu na prošlu godinu.
Krize nema kada je u pitanju poseta ovom gastronomskom događajau, ne makar u finalu. Poseta je bila odlična i zahvaljjući programu koji se ovde održava. Izlagači ostalih pratećih sadržaja i suvenira kažu bilo je mesta za više, ali sve u svemu nisu nezadovoljni.
Trošilo se i na trubače, na merak, na nezabirav…Mirisao Leskovac na žumur, roštilj, suzile oči od dima, crnog luka i ljutih papričica ali tvrde vredelo je! I tako u ,,Leskovac,, sve je ubavo, veselo uz trubu…,,će dođete opet pituju,, i na doček se raduju! S.C.