KUĆE NA PRODAJU ZA JEDAN EVRO

Italijansko selo u Kalabriji mami investitore

23.6.2020. Marija Jovanović

U malom italijanskom mestu, u regionu Kalabrije, devastirane i napuštene kuće prodaju se za jedan evro.

Cinquefrondi (Ćinkvefrondi), mestašce koje tokom pandemije nije imalo nijedan slučaj korona virusa i koje se nalazi u regionu u kom je broj zaraženih u Italiji bio najmanji, nudi kuće za jedan evro, a glavni cilje je da podstaknu ljude da se dosele i pomognu im da povrate stari sjaj.

Gradonačelnik Mikele Konija (Michele Conia) pokrenuo je projekat pod nazivom „Operacija lepota“, čiji je cilj da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi u potrazi za poslom, prenosi CNN.

Foto: PIxabay.com

„Pronalaženje novih vlasnika za mnoge napuštene kuće koje imamo, ključni je deo ‘Operacije lepota’ koju sam pokrenuo kako bih obnovio devastirane, zapuštene delove našeg mesta“, rekao je Konija, koji je odrastao u Nemačkoj i vratio se u Italiju kako bi sačuvao zemlju svojih predaka.

Ideja je da jeftino imanje i prekrasno okruženje namame ljude koji će udahnuti novi život tom mestu koje se nalazi okruženo brdima, između dva topla mora, gde nedaleko protiče reka, dok se kolima do plaže stiže za 15 minuta.

„Iako je ovaj kraj predivan, moje mesto je zapušteno, mnoge kuće su prazne i pred rušenjem“, rekao je Konija.

Foto: PIxabay.com

I dok mnogi gradovi u Italiji, koji prodaju kuće za jedan evro, zahtevaju depozit u iznosu od 5.000 evra, koji kupac gubi ukoliko ne obnovi kuću u roku od tri godine, Cinquefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje u iznosu od 250 evra do završetka radova.

„Mi samo tražimo neku vrstu osiguranja nakon što kupac preuzme kuću. Troškovi obnove ovde su od 10.000 do 20.000 evra, s obzirom na to da su kuće uglavnom male“, kaza je gradonačelnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *