Krst na planini Stolovi – najviši pravoslavni simbol u Srbiji

Najviši pravoslavni simbol u Srbiji, krst na planini Stolovi kod Kraljeva, postavljen je na 1.375 metara nadmorske visine. Oni koji pešače do vrha Stolova, put od Kamenice do vrha planine, nazvali su “put krsta”.

Visina krsta od 33 metra simbolizuje Hristove zemaljske godine. Bilo je potrebno 13 godina od ideje do postavljanja krsta na Usovici, najvišem vrhu Stolova.

Pripremila Snežana Špica

“Ovaj krst koji smo podigli u slavu božju, a u čast osam vekovne autokefalsnoti Srpske pravoslavne crkve pokazuje da u našem narodu nije zamro zadužbinarski duh, duh svetih Nemanjića naših svetih predaka”, ističe predsednik Odbora za podizanje krsta protojerej stavrofor Ljubinko Kostić.

“Ovaj vrh je izabran zbog toga što se sa njega vidi preko pola Srbije, pa će i krst biti vidljiv sa preko pola Srbije i okolnih zemalja, sa Šar planine, sa Prokletija”, kaže Milutin Vukosavljević iz PSD “Gvozdac”.

Građevinski i organizaciono, bio je to nimalo jednostavan poduhvat.

Samo u temelj sa postamentom ugrađeno je 140 kubika betona i oko 6.500 kilograma armature.

Krst je težak 16,5 tona. Čelične je konstrukcije, blagoslov je Eparhije Žičke. Izgrađen je potpuno iz donacija, kako pojedinca, tako i privrednika.

Krst će najpre biti osveštan, a potom i osvetljen, tako da će i tokom noći biti vidljiviji iz većeg dela zemlje.

Izvor: eKapija | Petak, 21.08.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *