Kraljevo -zagađenje vazduha

Mediji u Kraljevu su danas preko Službe za informisanje grada Kraljeva dobili zvanično saopštenje koje se odnosi na preporuke stanovništvu tokom zagađenja vazduha.

U saopštenju se navodi da je u periodu od 1. do 16. decembra deset dana bila prekoračena koncentracija frakcije PM 10 suspendovanih čestica u vazduhu . Od 15. decembra po indeksu kvaliteta vazduha , vazduh je u gradu bio u kategoriji jako zagađenog.

Zvaničnici preporučuju izbegavanje fizičke aktivnosti i skraćivanje boravka na otvorenom kao i preusmeravanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuke se odnose na celokupno stanovništvo, a posebno na osetljive grupe, starije osobe, decu, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Merenje kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje.Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na veb sajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje.

Ovo je, posle pauze od nekoliko godina, nastavak prakse informisanja građana od strane gradske uprave davanjem  preporuka-saveta o potrebi promena u ponašanju građana.

Te promene su prvi , preventivni korak , da se građani bar koliko toliko zaštite od prekomernog udisanja zagađenog vazduha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *