Komarci će se zaprašivati sve do oktobra

Smenjivanje kiše, vlage i sunca, kojim je započelo ovo leto, pogodovalo je razmnožavanju komaraca, koji su se u velikom broju ‘’nastanili’’ u parkovima, područjima oko reka, jezera i drugih otvorenih voda, ali i u zelenilu koje se nalazi u urbanim sredinama.

   Ove letnje “krvopije” u stanju su da svojim napadom upropaste večernju šetnju ili boravak u prirodi, pa je uz individualno korišćenje preparata, sprejeva i krema koji ih odbijaju, jedini spas organizovano teritorijalno zaprašivanje koje sprovode lokalne sampouprave.

Zaprašivanje komaraca na teritoriji grada Kraljeva i prigradskih naselja sprovode ekipe Veterinarskog specijalističkog instituta (VSI). Zaprašivanje je počelo početkom jula i u zavisnosti od vremenskih uslova sprovodiće se do sve do oktobra.

Tretmani će se obavljati u večernjim satima, i to u periodu od 18.30 do 23 sata, a ukupna vrednost ovog projekta iznosi 2,28 miliona dinara.

Osim ovog, Veterinarski institut je angažovan i na larvicidnom tretmanu komaraca na teritoriji cele Srbije po javnoj nabavci koju je sprovelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovaj posao, kako saznajemo, sprovodi konzorcijum firmi, a VSI će obavljati nadzor nad ovim aktivnostima. Radiće se tretman površina prirodnih staništa larvi komaraca posebnim preparatima kako bi se u startu redukovala njihova populacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *