Kod ministra i ratari 5.juna

Tek što su malinari napustili ,,pregovore,, predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja sastaće se 5. juna sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem u zgradi Vlade Srbije. Tema za razgovor ima ali će glavna tačka biti zahtevi poljoprivrednika sa protesta iz 2023. godine, konkretnije – o onima koji još nisu ispunjeni.

Kako su predstavnici udruženja poljoprivrednika ranije nagovestili, oni ne traže nove zahteve, samo žele da znaju dokle se došlo sa starim i da budu sigurni da će oni da se ispoštuju. 

“Razgovaraćemo o onome što je planirano. To je drugi deo subvencija po hektaru, refakcija za naftu i ubacivanje parcela u e-agrar i da vidimo šta se dešava za subvencije za junice”, kaže predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić.

Teme sastanka biće dogovor iz Kisača nakon prošlogodišnjih protesta i dogovor iz Palate Republike Srbije – izmena zakona o akcizama i PIO fondu poljoprivrede, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda, uređenje tržišta i razno. Ni sami, kako trvde, ne znaju šta da očekuju?!

“Ovo će biti prvi sastanak sa ministrom, ne možemo da pretpostavimo šta će biti.”

Inače, predsednik Skupštinskog odbora za poljoprivredu Marijan Rističević tražio je da bude prisutan, ali da su oni to odbili.

“Tražili smo sastanak sa ministrom. Hoćemo da razgovaramo sa onim sa kim smo se i dogovarali ranije, da imamo neki kontinuitet”, zaključuje Savić.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici Ministartva finansija, Uprave za agrarna plaćanja i pravne službe.

Predstavnici ovih udruženja će razgovarati sa ministrom “Stig” iz Požarevca, “Naše Mleko” iz Šapca, “Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja” iz Adrana, Udruženje za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, “Severni Banat” iz Kikinde, “Brestovački ratar” iz Banatskog Brestovca i “Složni Pidikanci” iz Bavaništa. Oni su kako kažu još početkom maja tražili da se nađu sa novopostavljenim ministrom. S.C.

naslovna foto…arhiva sa prethodnog sastanka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *