Kineski naučnici otkrili da plod marakuje uništava voćne mušice

Kineski naučnici su nedavno otkrili da marakuja može direktno da ubije jajašca voćnih mušica, što predstavlja novi metod za kontrolu te štetočine, navodi se u izveštaju časopisa „Science and Technology Daily“.

Voćna mušica je glavna vrsta štetočine koja smanjuje prinose voća, povrća i orašastih plodova. Marakuja, poreklom iz Južne Amerike, počela je da se gaji u južnoj Kini 2012. godine kada je počela masovna komercijalna sadnja.Kako piše Sinhua, naučnici su primetili da marakuja privlači domaće voćne mušice da polažu jaja u plodove, ali da se iz većine jaja nisu izlegle mušice.

Prema rečima Vu Veiđiana sa Južnokineskog poljoprivrednog univerziteta, koji je bio vodeći istraživač ove studije, kada voćna mušica prodre u srednji sloj zida ploda kako bi položila jaja, izaziva razbijanje biljnog tkiva i oslobađanje cijanovodonika, koji ubija većinu jajašca.

Vu je rekao da je, u proučavanju interakcije između biljaka i insekata biljojeda, ovo prvi slučaj da je pronađena živa biljka koja može direktno da ubije jaja štetočina.

– Marakuja može da se preporuči kao usev za uništavanje štetočina koji se sadi duž granice voćnjaka ili polja dinja radi suzbijanja voćnih mušica – rekao je Liao Jonglin sa Guangdong akademije poljoprivrednih nauka, jedan od istraživača.

Iako se ekološke zamke obično mogu nadoknaditi sposobnošću učenja ili evolucijom insekata biljojeda, ekološka zamka koju pruža marakuja može biti trajna u slučaju voćnih mušica, pokazala je studija objavljena u časopisu „Pest Management Science“. Foto: Envato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *