Kazne za sve koji budu ugrožavali životnu sredinu

Novi Zakon o upravljanju otpadom obezbediće da se deo nadležnosti prebaci na lokalne samouprave, koje će moći da odlučuju o zabrani kesa na svojoj teritoriji, a fizička i pravna lica koja ne budu radila po propisima pri kontaktu sa životnom sredinom, biće kažnjavana i suspendovana, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, povodom obeležavanja Evropske nedelje smanjenja otpada.

Realizacija novog sistema upravljanja otpadom, prema Trivanovim rečima, predviđa 27 regionalnih deponija, od kojih je 10 stavljeno u upotrebu.

Ministar ekologije Goran Trivan, švedski ambasador Jan Lundin, turski ambasador Tanžu Bilgič i Vladimir Živaljević predsednik Udruženja reciklera

“Očekuje nas čitav niz promena koje pokazuju napredak, i kada osposobimo ostale lokacije onda će čitav sistem prikupljanja i prerade otpada i ponovne upotrebe zaživeti”, rekao je Trivan.

Kako kaže, veliki problem trenutno predstavlja što u zakonu ne postoji pitanje depozitnog sistema.

“Mi za kraj godine pripremamo dokument, u koji ćemo detaljno ući u proces tretiranja ambalažnog otpada, a to znači da ćemo primeniti iskustva zemalja koje su imale jako velike i dobre rezultate i naše ciljeve podižemo na nivo ciljeva EU”, istakao je Trivan.

Povodom pitanja novinara o prihvatanju kandidature Beograda za zelenu prestonicu, kao grada koji nije u EU, Trivan je naglasio da je to veliki uspeh za državu i da će ona učiniti sve da taj proces bude odrađen na svetskom nivou.

Predsednik Udruženja reciklera Srbije Vladimir Živaljević istakao je da su akcije koje su preduzete u pogledu tretmana opasnog otpada dovele do toga da se ove godine preradi 100.000 tona opasnog otpada.

“Najlakše je gledati napredak po broju tona i ako smo ranije imali 60.000 tona, prošle godine 80.000, ove godine ćemo imati za 20.000 više svih opasnih otpada, toksčnih materija, teških metala”, rekao je Živaljević.

On je dodao da u ovom trenutku nesto manje od 2. 500 firmi ima dozvolu za neku vrstu skladistenja, transporta i uopšte, tretmana otpada.

“Imamo 20 velikih operatera, u toj industriji trenutno radi 1.000 radnika u operaterima i više od 15.000 radnika u raznim firmama koji su kooperanti tih operatera”, istakao je Živaljević.

Kako je istakao, politika da zagađivač plaća, u zadnjih nekoliko godina pokazuje rezultate i daje značajan podstrek za dalji napredak u toj sferi i dodaje da je prema kapacitetu moglo da se preradi još 20 do 30 odsto više otpada od trenutno pokazanog rezultata.

Ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič izjavio je da je potreba društva da živi u jednoj zdravoj okolini i da se u tom pogledu ostvaruje uspešna saradnja Srbije i Turske.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin pozdravio je velike napore brojnih opština u Srbiji da se urade krupni koraci po pitanju smanjenja otpada i posebno naglasio projekat 17 opština u Srbiji koje vrše primarnu separaciju otpada.

Evropska nedelja smanjenja otpada obeležena je danas u Beogradu u prisustvu ministra zaštite životne sredine Srbije Gorana Trivana i ambasadora Turske u Srbiji Tanju Bilgica, koji su poručili da priroda može bez nas, ali da mi ne možemo bez nje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan naveo je da su klimatske promene koje su na delu razlog više da se razmišlja o tome kako ćemo se ponašati prema prirodi u budućnosti.

Prema njegovim rečima, upravljanje otpadom je cilj broj jedan Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

On je čestitao i Turskoj na svemu što čini u očuvanju životne sredine.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic podsetio je da je Ministarstvo životne sredine u Turskoj 2017. godine pokrenulo inicijativu za upravljanje otpadom pod nazivom “Nulti otpad”, koji je podržala prva dama Turske Emine Erdogan, koja je i prilikom posete predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji 7. oktobra održala govor na tu temu u ambasadi Turske u Beogradu.

On je ukazao na važnost pitanja smanjenja opada, navevši da problemi koji nastaju uništenjem prirode nemaju granice kao države.

“Zagađeno more, šume u plamenu, opadajući nivo podzemnih voda, smanjenje diverziteta vrsta i zagađena okolina nisu samo problem jedne zemlje ili zemalja, već globalna pretnja”, izjavio je.

On je izrazio ponos što je Ambasada Turske u Beogradu, između ostalih turskih dipomatskih misija u svetu, uspostavila sistem “nultog otpada” unutar svojih predstavništava i stambenih zgrada.

Bilgic je podsetio i da je opština Vračar u Beogradu, po ugledu na projekat “Nultog otpada” pokrenula pilot projekat za odvajanje otpada početkom godine, te da između Turske i Srbije postoji saradnja na polju upravljanja otpadom.

“U budućnosti ta saradnja može da bude još veća, jer bez obzira na to gde smo, moramo da pazimo na prirodu. I ne zaboravite, priroda može bez nas, ali mi ne možemo bez prirode”, zaključio je ambasador.

U okviru manifestacije, ministar i ambasador su zalili mladice, prikazan je i kratki amaterski film “Aladin i čarobna kanta”, dok su učenici Osnovne škole “Drinka Pavlović” izveli skeč Eko-musketara. Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *