Jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo 2019.

septembar 2019

Na Oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, 6. septembra 2019. održana je tradicionalna manifestacija poznatija kao jesenji Dan polja. Bezmalo 2000 domaćih i stranih gostiju posetilo je danas Rimske šančeve u želji da se upozna sa rezultatima višedecenijskog naučnoistraživačkog rada vodeće naučne institucije u oblasti stvaranja novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Institutu su svojom posetom ukazali veliku čast državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g. Senad Mahmutović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga g. Milan Novaković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, predstavnici grada Novog Sada, pokrajinskih i republičkih institucija, ambasada, domaćih i inostranih kompanija i brojni poljoprivredni proizvođači.

Kao i prethodnih godina, značaj ove manifestacije potvrdilo je prisustvo predstavnika brojnih medijskih kuća koje pružaju podršku radu i razvoju Instituta.

Uređeni štandovi odeljenja i izložbeni prostori laboratorija postavljeni su pokraj oglednih polja soje, kukuruza i suncokreta, a stručnjaci Instituta pružali su zainteresovanim posetiocima potrebne informacije i savete u vezi sa odabirom i gajenjem institutskih sorti i hibrida vrhunskog kvaliteta.

U svoje lično ime i u ime kolektiva Instituta, srdačnu dobrodošlicu prisutnim posetiocima ove tradicionalne manifestacije poželela je direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Svetlana Balešević Tubić. Više od 80 godina Institut je spona između osnovnih istraživanja i primenjenih istraživanja tržišta i poljoprivrednih proizvođača, a o uspehu Instituta govore brojni postignuti rezultati. Direktorka Instituta posebno je istakla da je ove godine Institut akreditovao Centar izvrsnosti za leguminoze. Institut učestvuje u tri evropska projekta iz poziva Horizon 2020 na leguminozama i prvi je u Evropi uveo genomsku selekciju u program oplemenjivanja soje. U cilju poboljšanja i unapređenja selekcije biljnih vrsta, uvedeni su novi oplemenjivački programi drugih biljnih vrsta, koji će pomoći da se prevaziđu negativni efekti klimatskih promena, a poseduje i veliku kolekciju lekovitog i aromatičnog bilja. Institut sve svoje rezultate želi da pokaže na oglednim poljima kako bi u poljoprivredni proizvođači, sledeći savete stručnjaka Instituta, bili što uspešniji u proizvodnji,  istakla je direktor Instituta, dr Svetlana Balešević Tubić.

Prof. dr Zoran Milošević pozdravio je skup u svoje lično ime i u ime resornog pokrajinskog sekretara dr Vuka Radojevića, istakavši sinergiju stvaranja kvalitetnog semena biljnih vrsta i uvećanja agrarnog budžeta, stabilnosti trgovine, postizanja konkurentnosti u izvozu  i realnih perspektiva za buduća vremena. Transfer znanja donosi bolju rodnost i plodnost naših polja, a izvor zajedničkog uspeha prepoznatljiv je upravo na oglednim poljima Instituta.

Status instituta od nacionalnog značaja je velika obaveza, kazao je prof. Milošević, i istakao da je naučnoistraživački rad i društveno odgovorno ponašanje Instituta u odnosu prema svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj, kao i studentima novosadskog univerziteta, primer svim drugim institucijama. Izrazio je sigurnost da ćemo u danima i godinama koje dolaze slaviti uspehe našeg nacionalnog Instituta, jer on sublimira znanje i višedecenijsko iskustvo, koje je garant naše sigurne budućnosti.

Gostima se u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije obratio državni sekretar g. Senad Mahmutović. Poljoprivredni proizvođači, kao glavna spona između Ministarstva i Instituta, imaju za cilj da ostvare što veću dobit kroz povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta odabirom odgovarajućeg sortimenta i primenom odgovarajućih agrotehničkih mera, u čemu Institut ima nemerljivu ulogu. G. Mahmutović zahvalio se Institutu, naglasivši da kvalitetan kadar i upravljačka struktura Instituta beleži izuzetne rezultate, poželeo dalji uspeh u radu i najavio nastavak raznih vidova saradnje između Instituta i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Naposletku, predstavnicima državnih institucija, rukovodstvu Instituta i okupljenim gostima obratio se državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Viktor Nedović, i pozdravio prisutne u svoje lično ime i u ime ministra, g. Mladena Šarčevića. Prof. Nedović naglasio je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i predložilo Vladi Republike Srbije da on bude proglašen institutom od nacionalnog značaja. Ovo je priznanje dodeljeno za dosadašnje rezultate, ali predstavlja i zalog za budućnost u kojoj će rezultati Instituta biti odskočna daska razvoju srpske ekonomije u godinama i decenijama koje dolaze. Prof. Nedović istakao je aktivno učešće Instituta u svim bitnim dešavanjima u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, učešće u projektima Horizon 2020, Cost akcijama i mnoštvu bilateralnih projekata, kao i podršku koju Institut pruža ministarstvu, državi i vladi Republike Srbije u okviru ekspertskih grupa, grupa za izradu zakona i strategija. Prof. Nedović poželeo je Institutu mnogo uspeha u narednim godinama i time zvanično otvorio ovogodišnji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Potom je usledio najznačajniji deo Dana polja – obilazak demo ogleda soje, kukuruza i suncokreta.

Posetiocima su se u ime poslovnih partnera obratili predstavnici kompanija Savacoop i Golić Trade, istakavši uspešnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, značaj odabira institutskih sorti i hibrida, kao i izuzetan potencijal Instituta na evropskom i svetskom tržištu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa, utiče na kvalitet proizvodnje i pružaju stručni saveti i znanje u oblasti agrara, u cilju postizanja što boljeg kvaliteta i maksimalnih prinosa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *