Izvoznici mesa već četiri meseca u gubicima zbog ruske zabrane

26.09.2019. Novosti , Agrana industrija

Najvećim srpskim kompanijama u mesnoj industriji ni posle četiri meseca od zabrane nije dignuta rampa za izvoz na rusko tržište.

Kada su krajem maja i početkom juna ruske veterinarske službe uvele zabranu za meso i mesne proizvode firmama „Matijević“, „Karneks“, „Zlatiborac“ i „Big bul fuds“, očekivalo se da će problem biti brzo rešen.

Međutim, od tada domaći proizvođači samo beleže gubitke, pišu „Večernje novosti“.

Situaciju je nakon ruskog „crvenog svetla“ dodatno otežala i nedavna pojava afričke kuge svinja.

Kako saznaje list u Ministarstvu poljoprivrede, do problema je došlo zbog nedostatka sledljivosti proizvoda i jasnih procedura. Zvanična zabrana izvoza za ove kompanije počela je 4. juna, a firme su tada izjavile da je odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor to uradila zbog neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Do danas, međutim, to nije rešeno.

„Naša kompanija je sredinom juna dostavila izveštaj o urađenim korekcijama svih stvari koje je u našim proizvodnim objektima u Mačkatu ruska služba naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije“, kazali su „Novostima“ u kompaniji „Zlatiborac“, dodajući da za sada nemaju informacije o eventualnom ponovnom dolasku ili preispitivanju odluke, kao ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta.

Prema rečima nadležnih u „Zlatiborcu“, kada se zatvori tržište kakvo je rusko, jasno je da možete očekivati srazmerne gubitke.

„Ukoliko uskoro ne dođe do otvaranja izvoza, svi ćemo beležiti značajne gubitke, kako proizvođači, tako i naša zemlja“, kažu u „Zlatiborcu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *