Agroekologija Vesti

Ibar se brani

Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva nas poziva da u subotu 25.03. u 17 č izrazimo svoj stav oko planirane izgradnje deset HE na Ibru od Ušća do Progorelice.
Ljudi, veoma je važno da pokažemo interesovanje i brigu za stanje vodosnabdevanja koje ćemo ostaviti našoj deci. Kraljevo pije vodu sa Ibra. Blagosloveni smo zbog njegove brzine i količine protoka pa na stari i jednostavan način crpimo vodu neposredno pored reke koja se prirodno filtrira kroz šljunak i pesak. Iako je nažalost pun smeća on većinu otpada izbacuje i vraća nam na obalu i kako tako zadržava svoju čistotu. Problem smeća je rešiv i to našim angažovanjem i angažovanjem nadležnih u rešavanju deponija na obalama reke Raške koja donosi najveći deo otpada. Ovaj problem se takođe ne sme više zanemarivati i treba ga odmah rešavati uporedo sa ovim drugim.
Ma koliko neko mislio da je javnost neupućena, jasno nam je da će kopanje i izdradnja tolikog broja HE ugroziti kvalitet vode.
U dužini malo manjoj od 50 km, Ibar i njegovo korito bi postali jedno veliko gradilište koje bi trajalo godinama. Jednostavno, prirodno filtriranje vode bilo bi onemogućeno zbog stotina hiljada tona cementa i betona izlivenih u njegov tok.


Pozivamo sve prijatelje i poznanike da se uključe. Neka svako iznese svoje mišljenje bez obzira kakvo je ali nemojte da okrećemo glavu od ovoga.
Takođe pozivamo sve lokalne političke pokrete Kraljeva da javno iznesu svoj stav po ovom pitanju.
Zatim meštane Ušća koji već dobro znaju kako je nemati dovoljno vode na česmi.
Sve ekološke icijative ” stare i nove” i borce koji o ovom problemu znaju više od nas.
Pozivam svakog pojedinca, odbornika u gradskoj skupštini bez obzira kojem taboru pripada jer se ovo tiče naše dece koja će ostati ovde posle nas i oroditi se i biće im svejedno koja smo politička uverenja mi imali.
U zavisnosti od interesovanja građana, bilo bi dobro što pre organizovati jednu javnu tribinu gde bismo pozvali ljude iz struke bez obzira na njihov stav: ZA ili PRITIV. Ovde treba staviti mnoge stvari na vagu ali ne zaboravimo da ako na jednoj strani vage imamo vodu koju pijemo onda tu svako dalje merenje gubi smisao.
Vidimo se kod Milutina. Stoji u pozivno saopštenju Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *